Hur snabbt växer håret? 7 faktorer som påverkar hårtillväxtenSe alla artiklar

Hur snabbt växer håret? 7 faktorer som påverkar hårtillväxten

Om du undrar hur snabbt ditt hår växer, har du hamnat på rätt ställe. Jag kommer att gå igenom olika faktorer som påverkar hårväxt, och jag kommer även ge dig mina bästa tips på hur du påskyndar det.

Så hur mycket växer håret på en månad? Det beror på flera olika faktorer. Och din hårväxt kan ha en betydande inverkan på hårets tjocklek och hälsa. Så hur mycket växer håret på en månad då? Läs vidare för att få svar på den frågan.

Innehållsförteckning

Hur mycket växer håret på en månad?

Hur mycket växer håret på en månad?

Så hur mycket växer håret på en månad? Enligt The Trichological Society, ligger hårväxten på mellan 0,5 och 1,7 cm per månad. Det varierar beroende på flera faktorer, som vi kommer att gå in mer på djupet på nedan.

Hur mycket växer håret på ett år?

Du kanske även ställer dig frågan ”hur mycket växer håret på ett år?”. På ett år växer håret någonstans mellan 6 och 20,4 cm. Det är inte mycket, så det är viktigt att sköta om sitt hår för att förhindra kluvna toppar, att håret bryts av och att maximera hårväxten (mer om det senare).

Så för att sammanfatta svaren på hur snabbt håret växer:

Hur mycket växer håret på en månad? 0,5–1,7 centimeter

Hur mycket växer håret på ett år? 6–20,4 centimeter

Anledningen till att det varierar så mycket är att det är många faktorer som påverkar hårväxten.

Så mäter du hur mycket håret växer

Hur gör du om du vill veta hur mycket ditt hår växer på en månad? Prova någon av följande metoder för att mäta hur snabbt ditt hår växer:

Den första metoden för att mäta hur mycket håret växer på en månad, är väldigt enkel. Men den här metoden fungerar dock endast om du har färgat hår. Så hur gör du? Det är bara att mäta rötterna en månad efter att du färgat håret.

Det andra sättet att få svar på frågan ”hur mycket växer håret på en månad?” är inte lika exakt, men alla kan göra det. Om du inte färgar ditt hår, kan du ta reda på hur mycket ditt hår växer på en månad genom att ta bilder på ditt hår en gång i månaden. Det är viktigt att du håller ditt hår i samma position och tar fotona från samma vinkel. Ett annat sätt att se hur mycket ditt hår växer på en månad är genom att bara mäta med ett måttband om du har en jämn frisyr.

Observera att den här metoden inte är lika exakt, då dina toppar kan ha blivit slitna eller brutits av, vilket kan ge intryck av att ditt hår inte har vuxit lika snabbt.

Hur mycket växer håret på ett år?

Du kan ta reda på hur mycket ditt hår växer på ett år genom att multiplicera den månatliga hårväxten 12 gånger. Det finns dock många faktorer som kan påverka din hårväxt, så ta måttet med en nypa salt.

Så fungerar hårväxtcykeln

Innan vi går in på hårväxtcykeln, behöver vi prata om hårets anatomi. Varje hårstrå växer från en hårsäck som består av tre delar:

 • Hårroten (där ditt hår växer)
 • Talgkörteln (producerar olja som fuktar ditt hår och din hårbotten)
 • Hårstrået (den synliga delen av håret)

En genomsnittlig människa har omkring 100 000 hårsäckar i hårbotten, vilket delvis avgör hur tjockt hår man har.

Varje hårstrå växer från hårroten i en cykel i fyra faser, kallad hårväxtcykeln.

hårväxtcykeln

 1. Den anagena fasen (tillväxtfasen) – Nytt hår växer fram från hårroten. Längden på din anagena fas avgör hur långt ditt hår kan bli. Den anagena fasen varar omkring två till sju år. Så om du har en kort anagen fas har det en negativ inverkan på hur långt ditt hår kan växa på ett år.
 2. Katagena fasen (övergångsfasen) – Under den här korta fasen, växer håret långsammare då hårsäcken krymper.
 3. Telogena fasen (vilofasen) – Hårstrået vilar medan ett nytt hårstrå växer under det.
 4. Exogen (håravfall) fas – Hårsäcken släpper hårstrået. Håret ramlar av och follikeln återgår till den anagena fasen. Det är normalt att tappa omkring 50 till 100 hårstrån om dagen.

Det är viktigt att notera att alla hårstrån befinner sig på olika faser i hårcykeln. Det är därför människor inte fäller allt hår på en gång.

Det här påverkar hur fort ditt hår växer

Faktor 1: Kost

Bra näring är nödvändig för hälsosam hårväxt. Så om du vill maximera hur fort ditt hår växer, ska du vara särskilt uppmärksam på din kost och överväga kosttillskott för håret.

Faktor 2: Ålder

Håret växer snabbt mellan 15 och 30 års ålder. Med åldern går många processer långsammare, och det inkluderar hårväxten.

Faktor 3: Gener

Hur snabbt håret växer har även med våra föräldrars hårväxt att göra.

Faktor 4: Kön

Forskning har visat att mäns hår tenderar att växa snabbare än kvinnors.

Faktor 5: Hårtyp

Texturerat, krulligt hår växer långsammare än rakt. Så ju lockigare hår du har, desto mindre kommer det verka som att det växer. Om du har lockigt hår, rekommenderar jag att du plattar det för att mäta hur mycket ditt hår växer på en månad. Då får du helt enkelt en bättre uppfattning.

Faktor 6: Etnicitet

Enligt en studie från 2005, växer asiatiskt hår snabbast, medan afrikanskt hår växer långsammast. Kaukasiskt hår ligger någonstans i mitten. Forskning har visat att personer med asiatisk härkomst har den längsta tillväxtfasen (anagena), vilket innebär att deras hår kan växa längst innan det faller av.

Faktor 7: Årstidsförändringar

Vissa forskare tror att takten håret växer i beror på årstiden. De menar att håret växer snabbare under sommaren på grund av kostförändringar (som att man äter mer frukter och grönsaker) samt får mer solljus.

Faktorer som kan göra att håret växer långsammare

Det finns faktorer som kan få ditt hår att växa långsammare. Så om du är ute efter att öka takten ditt hår växer i, ska du vara uppmärksam på följande faktorer.

Faktorer som kan göra att håret växer långsammare

1. Stress

Stress är en av de viktigaste faktorerna som avgör hur mycket håret växer på en månad. Håravfall orsakat av stress kallas telogen effluvium, som aktiverar hårsäckarna så att de går in i den telogena fasen för tidigt. Två månader senare faller håret av. Så mycket som 70 % av håret kan falla av på grund av telogen effluvium. Vidare påverkar telogen effluvium hårväxten eftersom ju färre hårsäckar som befinner sig i den anagena fasen, desto mindre växer ditt hår.

2. Medicinska tillstånd

En del medicinska tillstånd, som allvarliga sjukdomar och operationer, kan också aktivera telogen effluvium. Cancerbehandling kan också påverka hur mycket håret växer på en månad. Hormonella fluktuationer, som de som är associerade med klimakteriet, graviditet och hypotyreos, kan också sakta ner hårväxten.

3. Dieter

Chockbantning kan påverka hur snabbt håret växer. Om du inte äter en ordentlig kost med mycket näringsämnen som är hälsosamma för håret, kan du uppleva att håret växer långsammare. Chockbantning kan som namnet antyder även chocka kroppen och aktivera telogen effluvium.

4. Rökning

Rökning drar ihop dina blodkärl och förhindrar nödvändiga näringsämnen från att nå dina hårsäckar. Således kan rökning påverka hur snabbt håret växer på ett negativt sätt.

5. Vitaminbrister

Som jag nämnde tidigare, är en hälsosam kost nödvändig för en hälsosam hårväxt. Om du inte får i dig alla vitaminer och mineraler du behöver genom din kost, kan du uppleva att håret växer snabbare och att du tappar det. Näringsbrister kan även ge skört hår med större tendens att gå av.

Hårväxt med åldern

Hur snabbt ditt hår växer beror även på din ålder. Håret växer som snabbast mellan 15 och 30 års ålder, sedan börjar det sakta ner. En del människors hårsäckar slutar producera hår helt och hållet, vilket är anledningen till att många upplever tunt hår eller att de blir tunnhåriga med åldern. Hår tenderar att bli finare med åldern, så det kommer även kännas som att det växer mindre och lättare går av.

Åldersrelaterad långsam hårväxt gäller bara håret på din hårbotten. Exempelvis upplever vissa män att deras skägg växer snabbare efter 50 års ålder.

Så får du ditt hår att växa snabbare

Även om många faktorer som påverkar hur snabbt ditt hår växer är bortom din kontroll, är den goda nyheten att du kan göra några ändringar i livsstilen för att påverka hur snabbt ditt hår växer på ett år. Nyckeln är att ha ett tvådelat tillvägagångssätt med som bevarar längden genom att aktivera ny hårväxt och att förhindra att hårstrån går av.

Så aktiverar du ny hårväxt:

1. Ta hårvitaminer

Det enklaste sättet att påverka hur långt håret växer på ett år, är genom att ta hårvitaminer såsom kosttillskottet Hairlust Hair Formula. Dessa kosttillskott är framtagna för att förse dina hårsäckar med alla vitaminer och mineraler som behövs för en hälsosam hårväxt.

2. Använd schampo för hårväxt

Ett annat enkelt sätt för att förbättra hur mycket håret växer på ett år är att använda ett schampo som tagits fram speciellt för att främja hårväxt, såsom Grow Perfect™ Shampoo. Det här schampot innehåller Anagain™ och ekologisk rosmarinolja, som båda kliniskt har visat sig förbättra hårväxten och hårets densitet.

För bästa resultat, använd det tillsammans med Grow Perfect™ Conditioner.

3. Applicera serum för hårväxt

Du kan få håret att växa mer på en månad genom att regelbundet applicera Grow Perfect™ Hair Growth Serum på din hårbotten. Det här serumet för hårväxt har tagits fram med naturliga ingredienser som kliniskt visat sig boosta hårväxt genom att tränga sig in i hårbotten.

Tips: vill du veta mer om serum för hårväxt? Kolla in artikeln “Fungerar verkligen serum för hårväxt?”.

4. Prova stimulering av hårbotten

Dina blodkärl levererar de näringsämnen dina hårsäckar behöver för att effektivt låta håret växa. Så ett annat sätt att få håret att växa snabbare, är genom att stimulera cirkulationen i hårbotten.

Ett sätt att göra det här på, är genom att massera din hårbotten med produkter som Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Enligt en studie från 2016, kan en daglig hårbottenmassage på fyra minuter förbättra hårets tjocklek. Andra produkter som kan förbättra hårbottenhälsan inkluderar Grow Perfect™ Thickening Spray och Scalp Delight™ Detox Scrub.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Så håller du dina toppar friska och förhindrar att hårstrån bryts av:

1. Använd reparerande hårinpackningar

Förbättra ditt hårs hälsa utifrån och in genom att regelbundet använda inpackningar. Tänk på återfuktande hårinpackningar som superladdade balsam.

För hår som känns klibbigt (ett tydligt tecken på att det saknas protein), rekommenderar jag Protein Repair™ Hair Mask. Den här protein behandlingen för hår använder veganska mikroproteiner för att återuppbygga skadade hårfibrer. Med regelbunden användning minskar Protein Repair™ Hair Mask kluvna toppar med upp till 20 %.*

För hår som känns skört och torrt, rekommenderar jag Split Fix™ Hair Mask. Denna djupgående och fuktgivande hårinpackningen nyttjar naturliga ingredienser som jojobaolja för att fukta uttorkade hårstrån och förhindra att hårstrån bryts av.

2. Applicera värmeskydd

Om du ska använda värmeverktyg är värmeskydd ett måste. Värmeverktyg som plattänger och locktänger torkar ut ditt hår, vilket kan leda till att hårstrån bryts av. Det allra bästa för håret är givetvis att du stylar det utan värmeverktyg.

Men om du vill använda värmeverktyg ska du använda ett värmeskydd som Thermal Shield™ Heat Protectant. Den här värmeskyddande sprayen skyddar ditt hår mot värmeskada och efterlämnar det med en glänsande textur. Den återfuktar även håret genom naturligt härledda ingredienser som ekologisk aloe vera, glycerin och havrekärnextrakt. Och eftersom denna värmeskyddande spray tagits fram utan silikon, behöver du inte oroa dig för att håret ska tyngas ner.

3. Använd ett leave-in balsam eller en hårolja

Håll ditt hår skyddat och fuktat hela dagen genom att styla det med ett leave-in balsam eller en hårolja. Prova till exempel Split Fix™ Leave-in Conditioner, som tillhandahåller lätt fukt och skydd mot miljömässiga faktorer, tack vare sin formula med naturliga fuktgivare och antioxidanter.

Om du ville veta svaret på frågan, ”hur fort växer hår?” hoppas vi att det här inlägget besvarade din fråga. Hur snabbt hår växer beror på många faktorer. Den goda nyheten är att du kan kontrollera många av de faktorer som påverkar hur mycket ditt hår växer på en månad.

*Dessa studier har utförts av BASF. För mer information om studierna, gå till www.personal-care.basf.com, www.ashland.com eller www.carecreations.basf.com.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

 • Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

  Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

 • Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

  Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

Se alla artiklar