hårvaxSe alla artiklar

Hårvax vs. hår clay: Vilken är den bästa produkten för ditt hår?

Med så många stylingprodukter på marknaden, är det lätt att bli förvirrad över vilka som är bäst för ditt hår och hur de ska användas. Två stylingprodukter som ofta blir förväxlade med varandra, är hårvax och matt hår clay (lera). Om du någon gång undrat vad som skiljer dem åt, har du kommit rätt.

I dag går jag in på skillnaderna mellan hårvax och hår clay. Dessutom kommer jag att berätta hur du gör för att köpa det bästa hårvaxet och bästa hår clay, samt hur du använder hårvax. Läs vidare för mer information!

Innehållsförteckning

Vad är hårvax?

Hårvax (även kallat stylingkräm) är en tjock hårstylingprodukt som ger en stark men smidig stadga. Som namnet antyder, är hårvax framtaget med användning av bivax, lanolin, ricinvax eller andra vaxer. Hårvax har en något glansig finish och ger håret en naturlig känsla som varken är stel eller knastrig. Ibland är dessa produkter etiketterade som hårvax herr, men alla kan använda dem.

Men det finns många andra typer av stylingprodukter att välja mellan, utöver traditionellt hårvax. Läs mer om olika sorters stylingprodukter nedan, för att ta reda på vilken som passar bäst för dina stylingbehov.

Hårvax vs. Hår clay vs. Gel vs. Pomada

Hårvax vs. Hår clay vs. Gel vs. Pomada

Stylingkräm, clay, gel och pomada: samtliga dessa produkter kan användas till att styla ditt hår. På grund av deras liknande, tjocka konsistens är de lätta att blanda ihop. Men vad är bäst? Det beror på vilken look du är ute efter. Vi ska göra en snabb sammanfattning om vad varje produkt gör:

Hårvax

Vad det är: Ett hårvax är en vaxbaserad stylingprodukt som har en krämig eller oljig konsistens.

Vad den ger:

 • Flexibel stadga
 • Naturlig textur
 • Låg till medium glans

Nackdelar: Hårvax kan vara svåra att tvättas ur håret, på grund av det höga innehållet av vax som kan ansamlas i håret.

Hår clay

Vad det är: Hår clay (även kallat hårlera) liknar stylingkräm men är baserat på en naturlig ingrediens, såsom kaolin (lera). Det är en relativt ny stylingprodukt som nyligen ökat i popularitet. Precis som hårvax, är de ofta etiketterade som hårvax herr, men alla kan använda hårlera. De har en något hårdare konsistens än hårvax, och du behöver värma upp dem lite i dina händer innan applicering.

Vad den ger:

 • Stark, flexibel stadga
 • Naturlig, matt finish
 • Tillför mycket volym och textur till håret
 • Absorberar överflödig olja

Nackdelar: En del matta hårlera kan efterlämna håret med en torr och grov känsla (om det händer, kan du tillsätta en liten mängd hårolja i ditt hår)

Hårgel

Vad det är: Hårgel är gjorda av stylingpolymer, och har ofta en geléliknande konsistens. Gel finns i många styrkor, från lätt till kraftfull. Vanligtvis används hårgel till mer dramatiska utseenden som bakåtslickade frisyrer eller spikes, även om du även kan använda hårgel till att definiera lockar.

Vad den ger:

Nackdelar: Många gel har en alkoholbaserad formula som kan komma att torka ut ditt hår och göra att ditt hår går av. Därutöver kan en gel få fint hår att se ännu tunnare ut, eftersom de tynger ner håret.

Pomada

Vad det är: Pomada är en typ av stylingkräm som ger håret glans. Det fungerar bäst på bakåtslickade och glansiga frisyrer. I jämförelse med gel ger den mindre stadga, så den kan kammas och stylas på nytt under dagen.

Vad den ger:

 • Minst stadga
 • Glansig, slät finish

Nackdelar: Det kan vara svårt att tvätt ur pomada från håret. Pomada kan även få ditt hår att se fett ut.

Det finns fyra huvudsakliga skillnader mellan dessa produkter:

1. Stadga

I jämförelse med gel, efterlämnar hårvax och lera inte håret lika stelt. Hårvax, lera och pomada ger en mer flexibel, beröringsbar stadga. Du kan fortfarande dra din hand genom ditt hår med vax, lera eller pomada, vilket ofta är omöjligt med hårgel.

2. Finish

Gel och pomada efterlämnar håret med en glansig finish. Hårvax och lera ger en mer matt finish med ett naturligare uttryck. Gel och pomada lämpar sig för polerade frisyrer när du vill att ditt hår ska se lent och stylat ut, medan vax och lera lämpar sig mer för vardagliga, rufsiga stilar.

3. Effekt på hårets hälsa

De flesta gel har ett högt innehåll av alkohol, vilket kan skada håret över tid. Varför? Eftersom alkohol torkar ut håret och efterlämnar det skört med en benägenhet att brytas av. Alkohol kan även torka ut hårbotten, och lämna den torr, kliande och flagnande.

Hårlera och vaxer är mycket bättre för din hårbotten och ditt hår då de mestadels är gjorda av naturliga ingredienser som är bra för din hårbotten och ditt hår.

4. Lämplighet för vissa hårtyper

Gel och pomada fungerar bättre på hår som är tjockt, lockigt, torrt eller grovt. Stylingkrämer och clay fungerar på alla hårtyper, men de är särskilt bra för fint, tunt och oljigt hår. Tack vare dess innehåll av lera, kan hårlera absorbera överflödig olja från hårbotten. De får även håret att se tjockare ut med beröringsbar volym.

Finns det bara hårvax för män?

Du kanske har sett produkter som är märkta med "hårvax herr". Men är de bara till för män?

Hårvax och clay är populära bland män eftersom de passar väldigt bra till styling av tunt och/eller kort hår. Hårvax för män är dock mångsidiga, unisex-produkter, för alla hårtyper. Clay vax (hybrid av matt hårlera och hårvax) är särskilt bra för dem med fint, tunt eller fett hår.

Så hittar du det bästa hårvaxet

Så hur hittar du det bästa hårvaxet? Här kommer några riktlinjer:

 • Välj en produkt som är fri från kliande silikoner, parabener, uttorkande alkoholer och parfym för att minska irritation på hårbotten. Dessa ingredienser kan även försämra hälsan för ditt hår och din hårbotten och därmed leda till att hårstrån bryts av, irritation eller till och med håravfall.
 • Titta efter fuktgivande, näringsgivande ingredienser som främjar ditt hår och din hårbotten medan du stylar det. Jag älskar stylingprodukter som förbättrar hårhälsan!

Mitt val som det bästa hårvaxet är även mitt val för den bästa sortens hår clay: Mineral Clay Wax. Denna naturliga stylingprodukt är gjord med kaolin, en mjuk och vit lera som ger en flexibel och lätt stadga. Den hjälper även till att absorbera extra olja från din hårbotten så att din hårbotten känns ren och ditt hår voluminöst.

Mineral Clay Wax är framtaget med ekologiskt kakaofrösmör, vilket är fullproppat med fettsyror och antioxidanter som ger näring och skyddar hårbotten och håret. Mineral Clay Wax är 100 % naturligt och det första ECOCERT-certifierade hårvaxet. Så samtidigt som du ger ditt hår stadga, styrka och textur, förser du dina hårstrån med näring med helt naturliga ingredienser!

Och det är inte bara ett hårvax för män. Detta clay wax är unisex och fungerar på alla hårtyper. Dessutom kommer den i en kompakt reseförpackning, idealisk att ta med sig vart du än går. I min mening är det därför det är den bästa sortens hår clay! Nu när du vet vilken produkt du ska välja, kan du fortsätta läsa om hur man använder hårvax/clay.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Hur använder man hårvax?

Hur använder man hårvax eller hår clay? Om du undrar det, så är det enkelt! Följ bara dessa steg:

 1. Hår clay fungerar bäst när det appliceras i torrt hår. Om du precis kommit ut ur duschen, torkat ditt hår med badlakan eller hårfön, ska du inte glömma att använda ett värmeskydd först, om du kommer att använda hårfönen.
 2. Ta ur en liten mängd ur burken. Hur mycket lera ditt hår behöver beror på din hårtyp, längd och stilen du är ute efter. Att tillföra mer produkt är mycket enklare än att ta bort redan applicerad, så jag rekommenderar att du börjar med en mängd i storlek av en ärta och tar mer vid behov.
 3. Värm upp produkten mellan fingrarna eller handflatorna. Det gör det möjligt för produkten att smälta lite för att göra det enklare att applicera den jämnt.
 4. Applicera på torrt hår och styla ditt hår som du vill. Ta mer hår clay om det behövs.

Hår clay kan användas för att skapa en mängd frisyrer som kräver stadga och textur. Använd hår clay för att hjälpa dig att uppnå vissa frisyrer, såsom:

Hur använder man hårvax för korta till mellanlånga frisyrer?

Use Hair Clay For Short to Medium Hairstyles

Vill du få mer volym i kort eller mellanlångt hår? Oavsett om du föredrar en rufsig frisyr, quiff eller bakåtslickat hår kan en hår clay hjälpa dig att uppnå det. Följ bara dessa steg:

 1. Börja med att rengöra håret. Jag rekommenderar Grow Perfect™ Shampoo and Conditioner för tunt och fint hår. Dessa hårvårdsprodukter är framtagna med växtboostande ingredienser som AnaGain™ och rosmarinolja.
 2. Applicera sedan dina volymboostande favoritprodukter som en bas. Jag rekommenderar Grow Perfect™ Thickening Spray, en leave-in styling berikad med RootBioTec™ som arbetar för att öka hårets densitet. Spraya håret med Thermal Shield™ Heat Protectant för att skydda det mot värmeskada under nästa steg.
 3. Använd en hårfön med munstycke för att torka håret. Använd dina fingrar för att rikta håret uppåt för att ge det mer volym. Det är en bra idé att börja forma ditt hår i önskad form medan du torkar det.
 4. Värm upp en mängd hår clay motsvarande en ärta mellan dina handflator för att säkerställa en enkel applicering.
 5. Börja med att täcka undersidan av håret och applicera sedan produkten på håret från rot till spets. Dra igenom ditt hår med dina fingrar för att applicera produkten jämnt och för att skapa önskad look. Du kanske vill använda en kam under detta steg. Använd dina händer för att tvinna och hantera ditt hår. Tack vare flexibiliteten, kan du fortsätta styla ditt hår till du är nöjd med resultatet eller enkelt styla ditt hår på nytt efteråt.
 6. För att fixera ditt hår på plats och jämna ut eventuellt flygigt hår, avsluta med en liten mängd clay. Du kan även spraya håret med en hårspray utan aerosoler om du vill ha extra stadga. Till skillnad från andra hårsprayer som torkar ut ditt hår, är denna hårspray fullproppad med lätt konditionerande ingredienser som fuktar håret samtidigt som de ger stadga.

Hur använder man hårvax för rufsiga, strandvågor?

Use Hair Clay For Messy, Beachy Waves

Hår clay har en mjuk, flexibel stadga som passar perfekt till den rufsiga stilen för mellanlångt till långt lockigt hår.

 1. Börja med att tvätta ditt hår. Om ditt hår är naturligt texturerat, välj Curl Crush™ Shampoo and Conditioner. Applicera sedan din favoritprodukt såsom kräm eller mousse för lockar genom ditt hår för att definiera dina lockar eller vågor. Torka sedan ditt hår i sektioner med användning av en hårfön.
 2. När ditt hår är torrt, applicera matt hår clay i en mängd motsvarande storleken av en ärta för att framhäva formen av de individuella lockarna som klumpar ihop sig. Det kommer ge dina lockar en rufsig definiering och stadga.
 3. Om du vill kan du avsluta med att spraya ditt hår med en saltvattenspray. Denna stylingspray ger volym, styrka och textur till alla hårtyper. Den är även utformad med ingredienser som är hälsosamma för håret, såsom AQUAXYL™, glycerin och ekologisk aloe vera.
 4. För att fräscha upp vågorna under dagen kan du spraya med saltvattenspray eller applicera en liten mängd matt hår clay med dina fingrar.

Hur använder man hårvax för att tämja friss och flygigt hår?

Du kan även använda hår clay för att stoppa friss och flygigt hår. Värm upp en minimal mängd av produkten mellan dina fingrar. Dra dina handflator över det frissiga området. De bästa sorterna hår clay och vax kan även hjälpa till att stoppa statisk elektricitet i håret.

Om flygigt hår är ditt huvudsakliga problem kan du även prova Final Touch Hair Styling Stick.

Så undviker du ansamlingar av hårvax

På grund av formulan kan även de bästa hårvaxen och andra stylingprodukter ansamlas på håret och i hårbotten. Tecken på att du har ansamlingar inkluderar:

 • Oljigt hår
 • Tråkigt hår
 • Torrt hår
 • Hårstrån bryts av
 • Irritation i hårbotten
 • Flagor

Det krävs mer än vanlig schamponering för att undvika produktansamlingar, i synnerhet om du stylar ditt hår ofta. Om du använder stylingprodukter varje dag, kan du överväga att lägga till dessa produkter till din hårtvättsrutin:

 • Scalp Delight™ Detox Scrub – Denna hårbottenskrubb tar bort ansamlingar av sebum, död hud, hårda vattenmineraler och till och med stylingprodukter. Men oroa dig inte, den kommer inte att torka ut din hårbotten. Denna Detox Scrub är sulfatfri och framtagen med fuktgivande växtämnen.
 • Scalp Delight™ Scalp Massage Brush – Superladda ditt schampo med den här varsamma borsten. Scalp Massage Brush har flexibla silikonborstpiggar som exfolierar och stimulerar hårbotten.

Matt hår clay eller vax kan vara en stylingrevolution, särskilt om du har fint eller tunt hår. Nu när du vet svaret på ”hur använder man hårvax/clay?”, är det dags att experimentera med din stil!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • tørt hår og tørre spidser

  Extremt torrt och slitet hår? Ditt schampo kan vara boven

 • Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår (2021)

  Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår

Se alla artiklar