Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håretSe alla artiklar

Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

Har du upplevt att ditt hår blivit ljusare och stripigt eller har du bränt din hårbotten under sommaren? De är tydliga tecken på solskada på ditt hår och i hårbotten. Kom ihåg att det inte bara är huden som solen kan skada allvarligt, den kan även skada håret! Läs vidare för att lära dig mer om detta samt om solskydd för håret.

Jag älskar att hålla mitt hår sunt, återfuktat och friss-fritt (så mycket jag kan) året runt. Vem gör inte det? På vintern ger jag mitt hår lite extra kärlek med återfuktande hårmasker och oljor. På sommaren använder jag mycket solspray för håret och solskyddspray. Men fram tills nyligen hade jag aldrig hört talas om spf för håret, och ännu mindre om solskyddsfaktor för håret.

Oavsett om du är på utkik efter att skydda ditt hår under sommaren eller behandla hår som redan har viss skada, så läs vidare för att ta reda på hur viktigt solskydd för håret är för ditt hår.

Innehållsförteckning

Jag kommer ihåg hur det var att leka utomhus om somrarna när jag växte upp. Jag älskade att spendera hela dagen på stranden eller simmandes i pooler fyllda med klor. Resultatet av det gjorde alltid mitt hår ljusare, men det var inte alltid det mest hälsosamma. En gång påpekade en väns mamma att mitt hår hade blivit ljusare och blekt. Det var frissigt och torrt. ”Ditt hår känns stripigt. Det kan ha blivit skadat av solen.” sa hon. Ajdå.

Även om jag inte gjorde något åt det på några år, var det dessvärre sant. Jag var väl medveten om att skydda min hud från solen, men håret? Det slog mig aldrig att använda en spf för håret. Jag visste inte ens att solspray för håret fanns, eller att användning av solskydd för håret var ett enkelt sätt att bekämpa de skadande effekterna av att ha varit utomhus för länge.

Nu är jag lite äldre och visare gällande produkterna jag använder till mitt hår. Nu tänker jag lika mycket på UV-skydd för håret som för huden. När sommaren närmar sig med stormsteg, kommer jag alltid ihåg att använda uv skydd för håret och att ge mitt hår mer kärlek med hjälp av produkter som tagits fram speciellt för att skydda håret mot solen.

Varför är solskydd för håret så viktigt?

De flesta av oss gör vårt bästa för att skydda huden från solens skadliga effekter, men vi glömmer håret och den underliggande huden i vår hårbotten. Håret och hårbotten behöver också solskydd! En studie från 2019 visade att UV-strålar inte enbart påverkar huden utan att även håret kan skadas av för mycket solexponering. Inget gör ondare än en solbränd hårbotten. Därför är Spf för håret är lika viktigt som Spf för kroppen.

För länge i solen kan vara skadlig på många sätt, däribland för tidigt åldrande av huden och hudcancer. Det är därför uv skydd för håret är så viktigt. Hårda UV-strålar skadar i synnerhet hårets yttre skikt och skadar keratinnivåerna i håret. Keratin är det protein i ditt hår, som får det att se mer glänsande och hälsosamt ut. Utan keratin blir håret skadat och matt av solen. Produkter som solskydd för håret skapar en barriär mellan solstrålarna och håret.

Solskydd för håret kan vara en kraftfull hårvårdsprodukt. När du ändå smörjer in armar och ben med solkräm, ska du komma ihåg solspray för håret. Mer om det senare.

Tecken på solskadat hår

Sun Hair Damage

Solskadat hår är ganska vanligt, speciellt under sommarmånaderna. Solen torkar ut hårstråna och hårsäckarna. Till följd av det ser håret inte lika sunt ut. Om du har spenderat för mycket tid i solen, kan det vara dags att kolla upp om ditt hår har fått skador av solen. De mest uppenbara tecknen på solskadat hår är:

 • Blekt hårfärg
 • Bräcklighet
 • Håret ser matt ut
 • Kluvna toppar
 • Flagnande hårbotten
 • Solskadad hårbotten
 • Torrhet
 • Frissighet

Hårfärg som bleknar, är det sista du vill ha om du går och betalar för att få håret färgat hos frisör. Och om du är blond kan det hända att du ser lite gulare toner i ditt hår (tack gode gud för silverschampo som hjälper till att få bort gula toner i håret).

I allmänhet kan solskadat hår göra ditt hår ohanterligt och få det att se ohälsosamt ut. Som tur är finns det sätt att ge ditt hår all den spf för håret och det uv skydd för håret som det förtjänar.

Så skyddar du ditt hår från solen

Uv skydd för håret behöver inte vara svårt. Endast en minimal mängd solskydd på håret kan räcka långt.

Sun Protection

Använd en UV-skyddande spray för håret

Det finns fortfarande sätt som gör att du kan ha kul i solen utan att skada ditt hår. En spray är den uppenbara och enkla lösningen. Spraya bara på lite solskydd för håret när du applicerar solkräm på huden, sedan är du redo! Dessutom innehåller en solskyddsfaktor för håret ofta andra näringsrika ingredienser för ditt hår, så det kan agera som ett fuktgivande leave-in balsam på samma gång.

Använd hatt

Att bära hatt är ett annat bra sätt att säkerställa uv skydd för håret. Hatten skyddar dina ögon och blir en snygg accessoar. Den är även optimal som solskydd då den skapar en barriär mellan UV-strålar och ditt hår.

Håll dig borta från solen

Ett enkelt sätt att skydda ditt hår och din hårbotten på, är att undvika solen helt genom att hålla dig i skuggan. Oavsett om du njuter av en dag under parasollet vid poolen eller håller dig under en palm på stranden, så är det ultimata solskyddet för hår och hud att hålla dig undan direkt sol. Men självklart, går det inte att helt undvika solstrålarna och du kan bränna dig även i skuggan, så glöm inte ditt solskydd för håret!

Ingen bena

Om du inte har hatten med dig, undvik att ha ditt hår i bena. Det kommer åtminstone minimera den direkta solexponeringen för din hårbotten.

Bästa produkterna att använda för solskadat hår

Vissa produkter kan hjälpa dig på din solskadat hår-resa. Oavsett om du är ute efter att skydda ditt hår från solen eller häva skada som redan orsakats, kommer rätt produkter kunna hålla ditt hår sunt och hålla tecken på solskada i schack.

1. Solskydd för håret

Sun Defense Hair Mist är din bästa vän när det kommer till spf för håret. Detta solskydd för håret är en solspray för håret som bildar ett osynligt skydd för hår och hårbotten mot skador orsakade av solexponering. Produkten är gjord särskilt för skadat, frissigt och torrt hår men alla hårtyper kan dra nytta av de skyddande egenskaperna. Om du bara ska lägga till en produkt i din strandväska i sommar, är det detta solskydd för håret.

2. Lindrande behandling av hårbotten

Grow Perfect™ Thickening Spray är gjord på 99,6 % naturliga ingredienser för att lugna din torra hårbotten. Även om det inte är en solspray för håret, är det en bra leave-in produkt som kan hjälpa till att återställa ditt hår efter för mycket solexponering. Den här produkten är till särskild nytta om du har råkat bränna din hårbotten i solen, och har börjat fjälla och blivit öm.

3. Varsamt reparerande schampo

Om du redan har irriterande solskada i ditt hår och försöker häva torrheten som orsakats av överdriven solexponering, behöver du produkterna som reparerar ditt hår. Hår blir torrt när det inte längre får eller bevarar tillräckligt med fukt och ditt schampo kan ha en betydande roll i det. Därför är det viktigt att du har koll på om du har extremt torrt eller slitet hår. Ditt schampo kan vara boven till det. Split Fix™ Shampoo rengör ditt hår varsamt samtidigt som schampot återställer varje hårstrå för att förhindra håravfall i framtiden.

4. Skyddande hårolja

Split Fix™ Hair Oil är baserad på en näringsgivande blandning av ekologiska solrosfrön, olja från kokosnöt, argan och aprikos. Den ger naturligt värme- och solskydd till håret för att förhindra att hårstrån bryts av eller att friss och kluvna toppar uppstår. Det är en fantastisk produkt som skyddar både mot UV-strålarna och ger näring åt solskadade hårstrån, samtidigt som den får håret att se jämnt och glansigt ut

För att lära dig mer om fördelarna med en naturlig hårolja klicka här.

5. Hårbehandlingar med djupgående fukt

Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm är framtagen för att ge djupgående näring åt ditt hår, och efterlämna det frissfritt och silkeslent. Med ingredienser som ekologiskt sheasmör och E-vitamin, kommer den här produkten efterlämna ditt hår återfuktat och välmående. Efter en dag på stranden kan det vara hårbehandlingen du behöver om du glömt att använda solskydd för håret.

6. Värmeskyddsspray

Att använda ett värmeskydd för håret är ett måste för alla men speciellt för de som redan har solskadat hår! Satsa på en naturlig, silikonfri värmeskyddsspray som Thermal Shield™ Heat Protectant som drivs av växthärledd DayMoist CLR™ för att bilda en skyddande sköld på håret och förbereda det för föning, plattning och värmestyling.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

UV-skydd för hår: Bästa ingredienserna

Är du ute efter att skydda ditt hälsosamma hår från eventuell skada? Det finns särskilda ingredienser i ett UV-skydd för ditt hår, som är optimala för att håret ska återfuktas och återhämtas. Titta efter följande när du ska shoppa ett UV-skydd för ditt hår:

Best hair ingredients for uv protection

 • Phytessence™, även kallat extrakt från fransk ek - Denna mirakelingrediens är ett naturligt UV-filter som skyddar håret från uttorkning och solens skadliga effekter.
 • Ekologisk aloe vera - Aloe vera har naturligt lugnande egenskaper. I hårprodukter bekämpar den här produkten friss och efterlämnar håret fuktat och jämnt.
 • Extrakt från Acai - är fullproppat med fettsyror, och ger en lätt fukt samt en naturlig glans till håret.
 • Blåbärsextrakt - Blåbär är en naturlig källa till antioxidanter. Extraktet främjar en hälsosam hårbotten genom att förbättra blodcirkulationen, vilket hjälper till i kampen mot skadliga UV-strålar som kan orsaka skada.
 • Glycerin - Denna växtbaserade ingrediens har fuktgivande egenskaper, vilket innebär att den låser in fukt i håret för att ge långsiktig fukt. Säg farväl till statiskt hår och friss.

Du hittar alla dessa otroliga ingredienser i Sun Defense Hair Mist, vilket är det solskydd för håret som jag vänder mig till. Utöver att förhindra solskada, efterlämnar det mitt hår mjukt, fuktat och med en underbar doft!

Ingredienser du bör undvika

Fukt är A och O när det kommer till uv skydd för håret. Om ditt hår redan är uttorkat ska du undvika produkter med silikoner eller produkter som tagits fram med uttorkande alkoholer. Välj i stället en naturlig spray utan aerosol som din solskyddsfaktor för håret. Jag rekommenderar alltid ekologiskt certifierade produkter utan skadliga kemikalier.

Behandlingar för solskadat hår och hårbottnar

Har du redan solskadat hår? Då är det dags att lägga ditt fokus på bästa möjliga behandlingar. Det som gäller då är återfuktande schampo och återställande produkter.

Näringsgivande hårinpackningar för torrt hår är en perfekt start för att djupgående återfukta hår. Tjocka hårinpackningar som behandlar skört eller torrt hår, såsom Split Fix™ Hair Mask, är perfekt för att ge håret livet tillbaka om det har exponerats för mycket för solen. Den här hårinpackningen är den perfekta produkten för att djupgående behandla och mjukgöra håret för att återställa torrt och skört hår. Veganska mikroproteiner återuppbygger skadade hårfibrer för bättre elasticitet och fukt.

För att vara säker på att det inte bara är håret du ger en speciell behandling, utan även hårbotten, ska du använda Grow Perfect™ Thickening Spray. Den lindrar och fuktar irriterade hårbottnar.

Som tidigare nämnt, kan användning av ett schampo med naturliga, högkvalitativa ingredienser höja din hårvårdsrutin några snäpp. Användning av ett varsamt fuktgivande schampo är ett utmärkt sätt att behandla ditt hår på. Framtagen separat för tunt hår, blont hår, och lockiga hår, kan du försäkra dig om att ditt hår får den uppmärksamhet det förtjänar.

Allt som allt, kan spf för håret vara en utmärkt produkt för att hjälpa ditt hår att hålla sig vårdat och hälsosamt, speciellt om du spenderar mycket tid utomhus. Kom ihåg att solen kan skada håret precis som huden så om du vill hålla ditt hår hälsosamt, är det viktigt att implementera ett uv skydd för håret till din dagliga hårvårdsrutin.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Reparera extremt slitet och trasigt hår efter blekning: 10 enkla steg!

  Reparera extremt slitet och trasigt hår efter blekning: 10 enkla steg!

 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

 • Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

  Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

Se alla artiklar