Androgen Alopeci: En komplett guide för dig med ärftligt håravfallSe alla artiklar

Androgen Alopeci: En komplett guide för dig med ärftligt håravfall

Det är aldrig roligt att uppleva håravfall, och det kan ha en förödande inverkan på ens självbild och självförtroende. För många är dessvärre håravfall helt enkelt en naturlig del av livets gång.

Män är särskilt benägna att drabbas av fläckvist håravfall, eller androgen alopeci, som tillståndet kallas rent medicinskt. Men vad är det egentligen som gör att vissa drabbas av androgen alopeci? Finns det sätt som förhindrar eller minskar dess påverkan?

I den här guiden kommer vi gå igenom allt man behöver veta om androgen alopeci, även kallat ärftligt håravfall. Vi kommer även ta en titt på flera sätt som man kan förändra sin hårvårdsrutin på, inte bara för att förbättra hårkvaliteten utan även för att reducera påverkan av androgen alopeci. Men först ska vi gå igenom några grundläggande saker.

Innehållsförteckning

Vad är androgen alopeci?

Androgen alopeci går under många namn: ärftligt håravfall, fläckvist håravfall, kvinnligt håravfall o.s.v. Men vad innebär tillståndet egentligen? Till att börja med så är det ärftligt.

Vad är androgen alopeci?

En väldigt vanlig form av ärftligt håravfall för män (och kvinnor, om än i mindre utsträckning) är androgen alopeci. Flera källor beräknar att ärftligt håravfall påverkar över 6,5 miljoner män enbart i Storbritannien. Om samma statistik ses i förhållande till Sverige, skulle det betyda att cirka 1 miljon svenska män, eller också 1 av 10. De flesta män kommer att uppleva en viss form av manligt håravfall när de fyllt 50 eller 60 år, medan en del börjar uppleva det i slutet av 20-årsåldern. Så om man märker att håret börjar bli tunt, så kan man försäkra sig om att man är i gott sällskap.

Hur ser androgen alopeci ut?

Även om tillstånd som skapar ärftligt håravfall, såsom androgen alopeci, kan påverka dem som lider av det på flera sätt, så finns det flera symtom som ofta är gemensamt hos många män. Först och främst får androgen alopeci män att uppleva ett högt hårfäste. Det följs ofta av ett tunnare hår vid kronan och i tinningarna, och det kan fortsätta tills de kala fläckarna på vardera sida av huvudet möts. Under den här processen blir håret gradvis tunnare och det leder så småningom till en total skallighet i vissa fall.

Det är viktigt att komma ihåg att alla med ärftligt håravfall upplever det på olika sätt, så försök att inte jämföra dig själv med andra om du har androgen alopeci.

Utöver yttre kännetecken, kan androgen alopeci även vara en indikation på andra problematiska tillstånd i kroppen. Enligt Amerikanska nationella hälsoinstitutet, har androgen alopeci hos män associerats med andra medicinska tillstånd såsom diabetes, kranskärlssjukdom och högt blodtryck. Så om man upplever håravfall kan det vara läge att boka en tid för undersökning hos sin läkare.

Vad orsakar androgen alopeci?

Nu när vi vet vad androgen alopeci är och hur det vanligen visar sig, ska vi ta en närmare titt på hur själva biologin spelar en roll. Medan ett flertal faktorer, såväl miljömässiga som ärftliga, kan påverka förekomsten och allvarlighetsgraden av androgen alopeci så handlar det till största delen om gener och familjehistorik.

Forskare har upptäckt en typ av hormon som kallas androgener, som bär störst skuld för ärftligt håravfall. En särskild typ av androgen som kallas dihydrotestosteron (eller DHT), är den huvudsakliga boven och de som upplever androgen alopeci har en ärftligt bestämd känslighet för påverkan av DHT.

Så här fungerar DHT. Det är ett hormon härstammat från testosteron (ett manligt könshormon) som i normal mängd bidrar till mäns allmänhälsa och utveckling, särskilt under puberteten. Onormalt höga halter DHT kan dock orsaka håravfall. När mer DHT flödar i blodomloppet, kan det enkelt kopplas upp till receptorer på hårsäckarna i ens hårbotten, vilket får dem att krympa. Med tiden hämmar krympningen hårbottens förmåga att stötta och upprätthålla ett hälsosamt och heltäckande hår.

Orsakar DHT håravfall?

DHT är i grund och botten inte något dåligt. Faktum är att det är ett normalt hormon som bidrar till hälsosam tillväxt under puberteten. Men i höga mängder kan det förstärka ärftliga håravfall såsom androgen alopeci. För att förstå hur DHT orsakar håravfall, hjälper det om man förstår hur den normala hårväxtcykeln fungerar.

Varje hårstrå på kroppen omges av en hårsäck. Tänk på hårsäckar som väldigt små kapslar som tillhandahåller nödvändig näring till varje hårstrå samtidigt som den håller hårstrået fast i huden. Håret i varje hårsäck går igenom en växtcykel som vanligtvis varar i 2-6 år (även om man klipper eller rakar sitt hår).

I slutet av varje cykel går varje hårstrå in i en viloperiod och faller av ett par månader senare. Efter det producerar den tomma hårsäcken ett nytt hårstrå. Så hur passar DHT in i allt detta?

Vilken roll har DHT i androgen alopeci?

Som vi nämnt ovan så kommer ett hårstrå växa, mogna och så småningom falla av och ersättas av ett nytt hårstrå under en normal och hälsosam hårväxtcykel. Men när kroppen börjar omvandla för mycket testosteron till DHT, kan hårväxtcykeln uppleva en del hinder.

Högre nivåer av DHT har visat sig krympa hårsäckarna, vilket inte bara förkortar hårets allmänna växtcykel, utan även gör att håret framstår tunnare och blir mer benäget att brytas. Ännu värre är att DHT även kan göra det svårare att få nya hårstrån efter att de gamla faller av.

Å andra sidan har högre nivåer av DHT och testosteron kopplats till fylligare skägg. Det är därför många killar med tunt hår har grymt skägg! Läs mer om skäggväxt och skäggoljor skäggoljor här.

Före och efter Hairlust

Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat

*Resultaten kan variera från person till person.

Se alla recensioner

Är androgen alopeci permanent?

Det korta svaret är ja. Även om det finns en del sätt som man kan behandla eller möjligen fördröja effekterna av androgen alopeci, t.ex. med DHT-blockerare, så är det ett permanent tillstånd.

Och då androgen alopeci är ett genetiskt tillstånd som gått i arv kan det inte heller botas.

Men även om man har fötts med genetik för ärftliga håravfallstillstånd som androgen alopeci, så finns det flera saker man kan göra för att blockera DHT från att skapa kaos i håret.

5 Naturliga DHT-blockerare

Ärftligt håravfall som orsakar androgen alopeci kan kraftigt sänka självförtroendet och förmågan att må bra med sig själv. Dock är det möjligt att använda en DHT blocker i hårvårdsrutinen och livsstilen för att motverka de negativa effekterna av ärftligt håravfall.

En hälsosam kost och livsstil är väldigt viktigt och det kan göra stor skillnad för att normalisera hårets växtcykel.

Nedan hittar du 5 ingredienser som agerar som en DHT blocker om de används på rätt sätt.

5 ingredienser som agerar som en DHT blocker

Biotin:

Biotin är en utmärkt DHT blocker som används i en mängd olika hårväxttillskott och behandlingar, och det av en bra anledning. Denna vattenlösliga B-vitamin är en effektiv DHT blocker och har visat sig främja hårväxt och minska håravfall.

Pumpafröolja:

Pumpafröolja är en särskilt effektiv DHT blocker enligt en dubbelblind studie som över tid såg en ökning på 40 % i genomsnittligt hårantal hos män behandlade med oljan.

Koffein:

Vem hade en aning om att man kunde nyttja en DHT blocker och få ett bättre hår när man njuter av sin dagliga kopp kaffe? Nåväl, att dricka kaffe i sig själv hjälper inte nödvändigtvis till med att växa mer hår, men koffeinet i kaffe kan faktiskt agera som en DHT blocker. På testpersoner av båda könen visade sig koffein främja hårväxt.

Vitamin B12 & B6:

Tillsammans med biotin, kan andra B-vitaminer såsom B12 och B6 fungera som en effektiv DHT blocker när det tas i hårväxttillskott och kan förbättra den allmänna hårbottenhälsan hos individer med androgen alopeci.

Rosmarinolja:

Slutligen är rosmarinolja en annan DHT blocker att nämna. I studier har den visat sig främja hårväxt och öka hårmängden hos deltagare.

Nu när vi förklarat vad en DHT blocker kan göra för att återställa och förnya håret så ska vi prata om androgen alopeci hos kvinnor.

Androgen alopeci hos kvinnor

Medan ärftligt håravfall till största delen drabbar män, så kan vi inte bortse från de verkliga effekterna av androgen alopeci hos kvinnor. Till skillnad från hos män, orsakar androgen alopeci hos kvinnor inte fläckvis skallighet. Istället resulterar androgen alopeci hos kvinnor i tunt hår över hela huvudet som väldigt sällan leder till total skallighet. Enligt NHS, har cirka hälften av alla kvinnor i Storbritannien upplevt någon form av ärftligt håravfall efter 65 års ålder. Som tur är kan androgen alopeci hos kvinnor behandlas på i stort sett samma sätt som hos män.

Andra typer av håravfall

Tillsammans med androgen alopeci finns det en del andra tillstånd som kan orsaka eller försämra ärftligt håravfall.

Alopecia Areata:

Alopecia areata

Detta tillstånd orsakar plötsligt håravfall i form av cirkulära fläckar. Det sker när immunsystemet börjar attackera hårsäckarna.

Alopecia Universalis:

Alopecia Universalis

Alopecia universalis är en avancerad form av alopecia areata och är en form av ärftligt håravfall som resulterar i totalt håravfall på huvudet och kroppen.

Trikotillomani:

Trichotillomania

Denna störning gör att individer drabbas av ett intensivt begär att dra av sitt eget hår.

Telogen Effluvium:

Telogen Effluvium

Detta är ett tillstånd som kan gå tillbaka och som kan triggas efter en stressig eller traumatisk upplevelse. De som drabbas av telogen effluvium upplever vanligtvis temporärt håravfall högst upp på huvudet.

Scarring Alopecia:

Scarring Alopecia

Detta är en allvarligare form av alopeci där ärrbildning på hårsäckarna sker i samband med håravfall.

3 Andra orsaker till håravfall

Förutom androgen alopeci och de tillstånd vi nämnde ovan, kan håravfall även orsakas av (eller försämras av) saker som:

Stress och sjukdom

Av många anledningar är för mycket stress inte bra för oss. Ökade stressnivåer, långvarig sjukdom och vissa sköldkörtelsjukdomar kan alla hämma hårbottenhälsan och leda till håravfall.

Felaktig hårvård:

Att tvätta håret för ofta och vissa kosmetiska behandlingar som permanentning blekning och färgning kan göra att håret blir tunt och skört eller att det till och med faller av.

För att undvika dessa negativa effekter, ska man se till att man använder ett schampo som är utformat för att främja hårväxt. och håller hårsäckarna hälsosamma. Det är även en bra idé att behandla hårbotten med en näringsgivande, proteinåterställande behandling med jämna mellanrum för att främja ny hårväxt.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Kost:

Tillsammans med korrekt hårvård är kosten en av de viktigaste faktorerna för att upprätthålla hårets hälsa. Se till att inkludera mycket vitamin- och mineralrika livsmedel i den dagliga kosten för att skörda maximala fördelar, inte bara för håret utan även för huden och naglarna!

Se därför till att verkligen inkludera livsmedel som är rika på biotin och protein såsom bär, bladgrönsaker, nötter och bönor. Undvik samtidigt att konsumera för mycket socker.

Oavsett hur din upplevelse med androgen alopeci har varit, är det viktigt att komma ihåg att det finns saker man kan göra för att förbättra sin hårsituation. Det finns flera sätt att bekämpa effekterna av ärftligt håravfall och få fylligare, tjockare hår, som exempelvis att ta hårväxttillskott eller att skapa en mer hälsosam hårvårdsrutin.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

 • Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

  Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

 • Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

  Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

Se alla artiklar