Det bästa schampot för fettigt hår – Vad ska man titta efter?Se alla artiklar

Det bästa schampot för fett hår – Vad ska man titta efter?

Inget är mer frustrerande än att vakna upp med fett hår dagen efter det tvättats. Som du kanske redan vet, är det normalt för din hårbotten att producera oljor, men för hög oljeproduktion kan få ditt hår att se oljigt och fett ut. Fett hår är irriterande att hantera och det kan ge sämre självförtroende. Om du känner igen dig, är det dags att införa ett speciellt schampo för fett hår.

Hudens och hårbottens naturliga olja kallas sebum. Den produceras i hårsäckarna som ska låsa in fukten i hårbotten. För mycket sebum får ditt hår att kännas och se oljigt ut, även om du nyligen tvättat det. Men som tur är finns det schampo för fett hår som tagits fram speciellt för en fet hårbotten.

Fettigt hår kan få dig att känna dig osäker på ditt hår. Ett fett hår kan vara resultatet av flera olika faktorer. Det bästa sättet att bekämpa oljigt hår på, är att ta reda på vad som orsakar den överflödiga oljeproduktionen i din hårbotten. Det kan krävas några misslyckade försök för att komma underfund med orsaken. Men det finns vissa ingredienser och produkter som hjälper till att få din hårbottens sebumproduktion i balans.

Läs vidare för att få reda på vad som orsakar obalansen i ditt hår och vilket som är det bästa schampot för fett hår.

Innehållsförteckning

Vad är det som gör håret oljigt?

En rad faktorer kan orsaka oljigt hår. Det är viktigt att ta reda på vilka orsaker som gäller för dig, så att du kan bekämpa ditt oljiga hår och hitta ett bra schampo för fett hår. Några av de vanligaste orsakerna till oljigt hår är följande:

 • För frekvent tvättande: Om du tvättar ditt hår för ofta kan du torka ut det. När din hårbotten är väldigt torr, producerar din hårbotten överflödig olja för att kompensera för fuktbristen.
 • Produktrester: Om du använder för många hårprodukter på regelbunden basis, kan det leda till att det ansamlas produktrester. Om du inte använder ett klargörande schampo för oljigt hår kan din hårbotten bli oljig av ansamlingarna.
 • Genetiskt (eller hormoner): Baserat på din genetik kan det finnas tendenser till oljigt hår. Är ni flera som har oljigt hår i familjen? Även en hormonell obalans kan leda till att kroppen producerar för mycket olja i ditt hår. Ett schampo mot fettigt hår bör motverka påverkan av hormonell obalans på din hårbotten.
 • Hårtyp: Vissa hårtyper är mer benägna att bli oljiga snabbare än andra. Fint, rakt hår blir oftare mer fett än tjockt och lockigt hår.
 • Användning av fel hårprodukter: Ditt liv kommer bli så mycket enklare när du hittar rätt kombination hårprodukter som fungerar bäst för dig. Användning av fel produkter kan skapa obalans i din hårbottens pH-värde, vilket leder till oljeproduktion.

Den bästa metoden är att prova dig fram för att se vad som orsakar ditt oljiga hår. Läs mer om hur du blir av med fett hår en gång för alla här.

Hitta ett bra schampo mot fettigt hår

Svaret på hur du handskas med oljigt hår, är ett lämpligt och högkvalitativt schampo mot fettigt hår. Men med så många alternativ på marknaden undrar du kanske hur du ska göra för att hitta det bästa schampot för fettigt hår?

Hur hittar men ett bra schampo för oljigt hår

Här kommer några viktiga saker att ha i åtanke när du ska hitta och välja ett schampo för fett hår. Håll utkik efter följande komponenter i schampo och balsam för fett hår:

 • Varsam, sulfat- och silikonfri formula: Schampon som tagits fram med silikoner och sulfater kan göra mer skada än nytta på ditt hår. Med tiden kan användning av produkter med silikoner och sulfater resultera i produktrester i ditt hår. Det är produktresterna som får håret att producera överflödig olja. Skippa tillsatser och välj en mer varsam formula när du är ute efter ett schampo för fett hår.
 • Ekologisk och vegansk: Det bästa schampot för fettigt hår är naturligt eftersom det inte kommer orsaka ytterligare irritation och potentiellt resultera i en öm hårbotten. Ett schampo för fett hår bör tas fram med högkvalitativa, ekologiska och veganska ingredienser. Håll det enkelt med certifierade naturliga produkter som inte irriterar hårbottnen eller pressar håret till att producera mer olja.
 • Aktiva ingredienser som balanserar hårbotten och sebumproduktionen: Ditt schampo och balsam för fett hår ska arbeta för dig, inte mot dig. Ta en titt på de aktiva ingredienserna i ditt schampo för oljig hårbotten för att säkerställa att de verkar för att få hårbottnens pH-värden i balans för en sund sebumproduktion.

De bästa ingredienserna i schampo för fett hår

När du försöker hitta ett schampo för fett hår, spelar ingredienserna i dina produkter in. Vi ska ta en närmare titt på några specifika ingredienser du vill ha i ett schampo och balsam för fett hår.

De bästa ingredienserna i schampo för fet hårbotten

 • Ekologisk rosmarinolja: Den här ingrediensen har egenskaper som hjälper till att lindra klåda, stoppa överdriven oljeproduktion och reducera inflammation runt hårsäckar. Jag har applicerat rosmarinolja direkt på mitt hår förut, men att ha den som en huvudsaklig ingrediens i en produkt som Grow Perfect™ Shampoo gör mitt liv enklare. Rosmarinolja har även visat sig vara effektiv för att stimulera hårväxt.
 • Maris Sal: Det här naturliga saltet från Döda havet har en mild, rengörande effekt som är perfekt för att rensa bort produktrester från hårbotten. Traditionellt sett har detta mineralrika salt använts som behandling för en rad hudåkommor.
 • Ekologiskt hjortronextrakt: Hjortron är en frukt som liknar björnbär, som tillhandahåller fuktande och lindrande fördelar för din hårbotten och ditt hår. Hjortronextrakt är även en kraftfull källa till skyddande antioxidanter som vitamin A, C och E. I ett schampo för oljigt hår verkar ingrediensen för att vårda hårbotten och få den i balans.
 • Ekologisk Aloe Vera: Fulladdad med antioxidanter, enzymer, mineraler, aminosyror, näringsämnen och vitaminer som tillåter att fukt och näring penetrerar hårstrået på djupet. I schampo för fett hår verkar aloe vera som en varsamt fuktgivande ingrediens som inte orsakar irritation eller ansamlingar.
 • Ekologiskt blåbärsextrakt: En av de bästa antioxidantföreningarna som arbetar för att bekämpa fria radikaler och öka blodcirkulationen. Ingredienser som är rika på antioxidanter är bra till skydd av hårbotten, så håll utkik efter ekologiskt blåbärsextrakt när du letar efter schampo och balsam till fett hår.
 • Kolloidalt havre: Denna fuktgivande, antioxidant och antiinflammatoriska ingrediens stärker håret och förhindrar att det bryts av. Som en huvudsaklig ingrediens i Scalp Delight™ Detox Scrub hjälper den till att bekämpa överdriven oljeproduktion i hårbotten, vilket gör den till en enastående ingrediens i ett schampo för fet hårbotten.

Det bästa schampot för fett hår efter hårtyp

Alla schampon tillverkas inte på samma sätt. För att hitta det bästa schampot för oljigt hår måste du identifiera vad just ditt hår behöver. Du vill inte förse ditt fina, tunna hår med för mycket fukt genom att använda ett superfuktande schampo avsett för tjockt och lockigt hår. Läs vidare för att hitta det bästa schampot för fettigt hår.

1. För irriterad, oljig eller kliande hårbotten

Om din hårbotten känns fet eller irriterad skulle den troligtvis dra nytta av en effektiv men varsam exfoliering som avlägsnar produktrester, flagor och smuts samtidigt som den skapar balans i hårbottens pH-värde. I stället för att använda ett vanligt schampo kan du överväga att använda en hårbottenskrubb åtminstone veckovis för att återställa din hårbotten och få den i balans. Scalp Delight™ Detox Scrub är en uppfriskande sulfatfri hårbottenskrubb baserad på ekologiska växtbaserade ämnen som kolloidalt havre och rosmarinolja, som lindrar kliande hårbotten.

2. För hår benäget att få mjäll

Om ditt hår inte bara är oljigt utan även producerar mjäll är ditt bästa alternativ en formula som tagits fram specifikt för att behandla mjäll. Välj en sulfatfri formula som tex Instant Relief™ Dandruff Shampoo, som är rik på antimikrobiella ingredienser som tea tree-olja och patenterad dermosoft® decalact MB, som eliminerar mjällorsakande svamp som kallas malassezia på ett varsamt men effektivt sätt.

För mer information om sulfatfria produkter som motverkar och behandlar mjäll läs allt om de bästa mjällschampona.

3. För slitet eller skadat hår

Om du har slitet eller skadat hår kan du använda ett reparerande schampo som är varsamt på håret och inte tynger ner det. Split Fix™ Duo är fantastiskt bra för att rengöra skadat hår utan att beröva det på dess naturliga sebum.

4. För fint eller tunt hår

Oroa dig inte om du upplever att håret tunnas ut, du är inte ensam. Tunt hår är ett vanligt hårproblem. Om du vill främja hårväxt samtidigt som du behandlar en fet hårbotten, är Grow Perfect™ Shampoo det bästa schampot för fett hår i ditt fall. Denna produkt är framtagen för att upprätthålla hälsan i ditt hår och din hårbotten samtidigt som det skapar de bästa förhållandena för.

5. För blont, blekt eller grått hår

Om du har naturligt eller färgat blont hår, så välj Enriched Blonde™ Silver Shampoo som schampot för att bevara din hårfärg. De violetta tonerna i denna produkt motverkar de gula tonerna som ditt hår kan dras mot. Den här produkten är även baserad på en varsam, sulfatfri formula så den lämpar sig väl även för fett hår.

6. För vågiga eller lockiga hårtyper

Lockigt eller vågigt hår tenderar att vara torrare än rakt hår och kräver därför speciell hårvård och produkter för lockigt hår. Om du har lockigt hår ska du se till att ditt schampo är väldigt fuktgivande så att dina lockar formar sig rätt. Jag rekommenderar att du väljer ett varsamt fuktgivande schampo och balsam för oljigt hår, så du inte behöver oror dig för att torka ut dina lockar.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Torrschampo för oljig hårbotten?

I allmänhet rekommenderar jag att man undviker torrschampon för oljigt hår. Istället för att bygga på med ännu mer produkt, vilket faktiskt kan leda till en överdriven sebumproduktion, kan du försöka få din hårbotten i bättre balans genom att hitta rätt schampo för fet hårbotten och hårvårdsrutin.

Men i ärlighetens namn är torrschampo behändigt när du verkligen behöver en snabb lösning! Om du vill använda ett torrschampo så välj ett naturligt, non-aerosol utan skadliga kemikalier. Sådana produkter stör inte din hårbotten som traditionella torrschampon.

Min favorit är Refresh Powder™ Dry Shampoo, som innehåller 99 % naturliga ingredienser som ekologisk aloe vera och havreextrakt som lugnar och behandlar irriterad och fet hårbotten.

Vilken typ av balsam är bäst för fett hår?

Ett schampo och balsam för fett hår kan vara en vinnande kombination för att hålla ditt hår i bästa skick. För fett hår kan du hålla dig till ett lätt balsam baserat på naturliga ingredienser utan silikoner och tunga oljor, som Scalp Delight™ Detox Conditioner. Genom att använda både schampo och balsam för fett hår kan du uppnå dina hälsomål för håret.

För att undvika feta rötter bör du bara använda balsamet på hårtopparna, snarare än på hela längderna. Dina hårtoppar (vanligtvis någonstans från dina öron och ner till hårtoppen) tenderar vara de torraste delarna av håret. Ditt balsam för fett hår kommer göra störst nytta där.

Så fulländar du din hårtvättsrutin

Först och främst ska du komma fram till hur ofta du ska tvätta ditt hår. Allas hår är olika, så se till att du vet hur länge du kan (eller bör) klara dig mellan hårtvättar. En fast hårtvättsrutin kommer minska det oljiga utseendet på dina hårrötter. Se även till att använda rätt schampo. Ett schampo för fett hår kommer effektivt att rengöra och ge din hårbotten och ditt hår balans, vilket tar bort behovet för överdriven hårtvätt.

Sedan ska du undvika tunga, feta produkter. Håll dig borta från schampon med tunga produkter såsom silikoner, så kommer du minska den tillförda oljan på ditt hår. Undvik även att röra ditt hår för mycket under dagen. Olja från dina fingrar kan överföras till ditt hår och få det att se onödigt fett ut

När du schamponerar ditt hår ska du fokusera produkten på rötterna för att rengöra hårbotten och bli av med överflödig olja som fastnat på rötterna. Tvätta ditt hår två gånger om det behövs.

Prova en Scalp Massage Brush för att exfoliera och bli av med produktrester. Borsten stimulerar även hårsäckarna, vilket kan leda till ny hårväxt. Läs mer om hur du undviker att rester ansamlas med hårbottenexfoliering här. Använd en lugnande hårbottenbehandling efter schamponering för att tillhandahålla lindrande fukt till en vanligtvis oljig hårbotten.

Kom ihåg att det kan vara lite av en process att hålla oljigt hår i schack tills du kommer fram till vad som fungerar för dig. Rätt kombination av schampo och balsam för fett hår kommer göra underverk för din sunda hårvårdsrutin.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

  Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

Se alla artiklar