Vad orsakar håravfall? 8 orsaker till håravfall hos män och kvinnorSe alla artiklar

Vad orsakar håravfall? 8 orsaker till håravfall hos män och kvinnor

Det är sant att det är mer sannolikt att män drabbas av håravfall än kvinnor. Men faktum är att håravfall sker hos båda könen. Om du tappar hår någon gång ibland så är det helt normalt. Håravfall är en nödvändig del av hårväxtcykeln. Men vad gör man om man upplever mer håravfall än vanligt?

Det är normalt att tappa mellan 50 till 100 hårstrån om dagen. Men om du tappar mycket hår och mer än så kan du vara drabbad av håravfall. Det finns många saker som orsakar håravfall, och vi ska utforska en del av dem i det här inlägget. Så om du undrar, ”Vad är orsaken till håravfall?”, så fortsätt att läsa!

Innehållsförteckning

Hårväxtens 4 olika faser

Innan vi kan svara på frågan ”Vad orsakar håravfall?”, måste vi först prata om hårväxtcykeln. Allt hår växer i cykler med fyra faser som inkluderar:

 • Den anagena fasen, där hårväxt inträffar.
 • Den katagena fasen, en övergångsfas där hårstrået lossnar från blodtillförseln i hårsäcken.
 • Den telogena fasen, där håret vilar medan ett nytt hårstrå börjar växa i hårsäcken under det.
 • Den exogena fasen, där det gamla håret faller av och ett nytt hårstrå tar dess plats.

De olika orsakerna till håravfall stör hårväxtcykeln. De kortar antingen ner den anagena fasen eller stör kvaliteten på hårväxt, men en del orsaker till håravfall sker när mer hår än vanligt faller på en gång.

Varför upplever jag håravfall?

Det finns många orsaker till håravfall hos män och kvinnor. En del – som vitaminbrister – hanteras enkelt genom att göra enkla livsstilsförändringar såsom att ta ett hårtillskott. Andra – som androgen alopeci – är genetisk i grunden och således svårare att behandla.

Endast en läkare kan diagnostisera din orsak till håravfall. Så om du noterar att ditt hår börjar bli tunt, så boka en tid till din läkare med en gång.

Fortsätt att läsa för att lära dig vanliga orsaker till håravfall hos män och kvinnor!

Kända symptom på håravfall

Om du tappar hår kan det visa sig på många olika sätt. Nedan kan du läsa om några av de tidiga symtomen på håravfall:

 • Gradvis gallring ovanpå huvudet: Denna typ av håravfall kan drabba alla åldrar. Hos män förekommer tunnhårigheten oftast från toppen och sidorna av huvudet, och långsamt bildas håret som ett "M". Detta är vad vi känner till som höga tinningar.
 • Kala fläckar på huvudet: Vissa människor upplever håravfall som visar sig som kala fläckar. Denna typ av håravfall påverkar vanligtvis bara hårbotten, men det kan också hända i skäggtillväxten eller i ögonbrynen. I vissa fall kan din hud klia eller bli öm innan en synlig håravfall uppträder.
 • Plötsligt håravfall: Upplever du att du tappar hår, nästan från en dag till en annan? Ett plötsligt håravfall kan orsakas av en fysisk eller psykisk chock i kroppen, eller efter någon form av extrem stress. Innan vi dyker in i detaljerna kan det redan avslöjas att plötsligt håravfall ofta är förknippat med stress.
 • Röda, kliande fläckar i hårbotten: Detta kan vara ett tecken på en svampinfektion i hårbotten, såsom ringorm. Denna typ av håravfall orsakar röda, kliande fläckar i hårbotten och efterföljande håravfall i området. Denna typ av håravfall ses oftast hos barn och kan åtföljas av rodnad, svullnad och ibland ömhet och sveda.

Före och efter Hairlust

Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat

*Resultaten kan variera från person till person.

Se alla recensioner

8 vanliga orsaker till håravfall hos män och kvinnor

1. Håravfallet är genetiskt

Håravfallet är genetiskt

Om din mamma eller pappa har upplevt tunnare hår så är det mer sannolikt att även du kommer att uppleva det. Den här typen av håravfall – kallas androgen alopeci – är även känd som fläckvis skallighet hos män och kvinnor.

Anledningarna till den här typen av håravfall är komplicerad, men i ett nötskal sker androgen alopeci när hårsäckarna är extra känsliga för ett hormon som heter DHT. Hårsäckarna krymper och växer tunnare och tunnare hår till dess att de slutar växa hår helt och hållet.

Även om det inte finns något botemedel för androgen alopeci, kan en del produkter och medel mot håravfall kunna hjälpa till att i motverkande syfte eller få håret att se tjockare och fylligare ut. Till exempel, pepparmyntsolja har visat sig förstärka hårväxt utan biverkningarna som är associerade med läkemedel som minoxidil.

Det är därför vi inkluderat pepparmyntsolja i vår formula för Grow Perfect™ Thickening Spray. Denna hårväxtbehandling kämpar mot de olika orsakerna till håravfall genom att främja hårväxt från hårbotten samtidigt som den tillför volym och fyllighet till håret vid rötterna. Resultatet? Hår som ser tjockare ut exakt nu, och som faktiskt är tjockare senare.

Tips: prova vår Scalp Delight™ Scalp Massage Brush för att förstärka dina resultat genom att förbättra blodcirkulation till hårsäckarna!

2. Du upplever extrem stress

Du upplever extrem stress

Tro det eller ej, men stress är en av de allra vanligaste orsakerna till håravfall hos män och kvinnor. Extrem stress kan leda till telogen effluvium, ett tillstånd där fler hårstrån än vanligt går in i den telogena fasen av hårväxtcykeln. Det kan leda till att hår faller av i klumpar.

En del exempel av extremt stressfulla situationer som kan leda till den här orsaken till håravfall inkluderar:

 • Operationer
 • Snabb viktminskning
 • Hög feber eller annan sjukdom
 • Kraftig psykologisk stress, som vid en skilsmässa eller att man blivit av med jobbet
 • En extrem kostförändring

Även om telogen effluvium kan vara skrämmande, så är det vanligtvis temporärt och kommer att lösa sig själv när stressfaktorn har blivit avlägsnad. Att praktisera stresslindrande tekniker som meditation, djupa andningsövningar och dagboksskrivande kan hjälpa till att förhindra eller reducera telogen effluvium.

3. Du har ett autoimmunt tillstånd

You have an autoimmune condition

En del autoimmuna tillstånd, i synnerhet alopecia areata, kan orsaka håravfall. Det är beräknat att alopecia areata påverkar närmre 2% av den allmänna befolkningen någon gång under livstiden.

4. Du stylar ditt hår för mycket

Du stylar ditt hår för mycket

Traction alopecia definieras som håravfall orsakad av för tighta hårstilar som flätor och hästsvansar. Det tillhör vanliga orsaker till håravfall hos kvinnor, men även män kan uppleva traction alopecia om de ofta har håret i flätor. Ha dina hårflätor lösa och använd hårvänliga hårsnoddar som våra Hair Rings för att förhindra traction alopecia.

5. Din kost saknar nödvändiga näringsämnen

Din kost saknar nödvändiga näringsämnen

Dina hårsäckar behöver en viss mix av vitaminer och näringsämnen för att växa hälsosamt hår. Rätt näring är således ett bra medel mot håravfall, och om du inte äter alla dessa näringsämnen kommer din hårväxt att drabbas. Det är en anledning till varför Hair Formula Gummies for Women är så populära! De är utformade med alla de hårälskande näringsämnen dina hårsäckar behöver för hälsosam hårväxt, inklusive kisel, biotin, folsyra, vitamin C och zink.

Tips: våra Hair Formula Gummies for Women finns även i en formula specifika för män!

6. Du upplever biverkning från läkemedel

Du upplever biverkning från läkemedel

En annan orsak till håravfall kan vara de läkemedel du tar. Om du misstänker att något läkemedel du tar orsakar håravfall, så prata med din läkare om möjliga alternativ.

7. Du använder fel produkter

Du använder fel produkter

Det schampo och det balsam du väljer – såväl som hur ofta du använder dem kan vara ännu en orsak till håravfall hos kvinnor och män.

Först och främst, ett bra medel mot håravfall är att se till att du använder ett högkvalitativt schampo som inte berövar ditt hår från dess naturliga oljor och efterlämnar det skört och benäget att brytas. Vi rekommenderar Grow Perfect™ Shampoo. Tack vare tillsatsen av Anagain™, rosmarinolja och naturliga fuktgivande ingredienser som organisk aloebladjuice, främjar detta schampo faktiskt hårväxt, förhindrar håravfall och förbättrar hårets tillstånd när det rengör.

Se sedan till att alltid följa upp ditt schampo med ett balsam! Schampon och balsam är vanligen utformade att arbeta tillsammans med sitt partner-schampo, så vi rekommenderar användning av Grow Perfect™ Conditioner. Att använda ett balsam som stärker hårstrået, förhindrar kluvna toppar eller att håret bryts! Detta är särskilt viktigt om du har längre hår!

Lär dig mer om hur ett schampo för håravfall fungerar, och vilka ingredienser du bör leta efter!

8. Du tvättar inte ditt hår tillräckligt

Du tvättar inte ditt hår tillräckligt

Att tvätta ditt hår för lite är en av de vanligaste orsakerna till håravfall hos män och kvinnor. När du tvättar ditt hår för lite kan död hud, hårprodukter och talg samlas i hårbotten och täppa till hårsäckarna och därmed förhindra hårväxt. Förutom håravfall, är mjäll och en kliande hårbotten andra symtom på ansamlingar i hårbotten.

För att behandla den här orsaken till håravfall, så se till att du tvättar ditt hår två till tre gånger i veckan. Och ge din hårväxt en boost med Scalp Delight™ Detox Scrub! Denna detoxifierande skrubb använder naturliga ingredienser som grönmyntablad och blåbärsextrakt för att fräscha upp och återuppliva din hårbotten för hälsosammare hårväxt. Att använda den här produkten en gång i veckan kommer hjälpa till att främja en hälsosam hårbotten och hårväxt.

Kom ihåg, detta var endast några av de vanliga orsakerna till håravfall. Det finns många fler som orsakar håravfall. Ofta kan håravfall vara ett symtom på en underliggande medicinsk åkomma, och det är därför det är så viktigt att prata med din läkare om du upplever tunt hår.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Vad orsakar håravfall hos män?

Finns det några orsaker till håravfall som är specifika för män? Androgen alopeci, även känd som manlig fläckvis skallighet är den överlägset mest vanliga orsaken till håravfall hos män. Enligt den här studien, kommer cirka 30-50 % av männen att uppleva håravfall när de är 50 år tack vare androgen alopeci. Hos män sker detta androgeniska håravfall vanligtvis som förtunnande vid kronan och tinningarna. Om håravfallet lämnas utan behandling så fortsätter hårlinjen att dra sig tillbaka till dess att den så småningom bara har ett hästskoformat band av hår kvar.

Dock finns det även andra orsaker till håravfall hos män, och därför är det viktigt att prata med din läkare om du upplever tunt hår och hitta rätt håravfallsbehandling. Du kan även läsa mer om håravfall hos män i vår andra artikel.

Vad orsakar håravfall hos kvinnor

Om du är kvinna så kan du uppleva en av orsakerna till tunt hår hos kvinnor. Håravfall ser annorlunda ut hos kvinnor än vad det gör hos män. Medan män vanligtvis tappar hår längs hårlinjen eller vid kronan, så upplever kvinnor vanligtvis diffus uttunning över hela huvudet. Det diffusa uttunnandet kan visa sig i form av en bredare bena eller en mindre hästsvans.

Kvinnor kan uppleva håravfall som ett resultat av någon av de vanliga orsakerna som vi nämnde ovan. Dock finns det ett par ytterligare saker som kan orsaka håravfall hos kvinnor som är mindre vanliga hos män.

Ytterligare orsaker till håravfall hos kvinnor:

Vad orsakar håravfall hos kvinnor: Förlossning

Många kvinnor upplever överdrivet håravfall efter att ha fått barn.Den här typen av håravfall är telogen effluvium, och den sker tack vare förändrade hormonnivåer efter barnafödsel. Som tur är kommer håret vanligtvis att återfå sin fyllighet inom 6 månader till 1 år.

ha fött barn. Den här typen av håravfall är telogen effluvium, och den sker tack vare förändrade hormonnivåer efter barnafödsel. Som tur är kommer håret vanligtvis att återfå sin fyllighet inom 6 månader till 1 år.

Vad orsakar håravfall hos kvinnor: P-piller

Oavsett om du nyligen börjat eller slutat att ta p-piller, så kan den förändringen i hormonella nivåer även vara något som orsakar håravfall hos kvinnor.

Vad orsakar håravfall hos kvinnor: Sköldkörtelproblem

Kvinnor är fem till åtta gånger mer benägna att få sköldkörtelproblem än vad män är. Ett av de vanligast symtomen på sköldkörtelsjukdom är håravfall.

Vad orsakar håravfall hos kvinnor: Klimakteriet

Att gå igenom klimakteriet är ännu en av de vanliga orsakerna till håravfall hos kvinnor. Under klimakteriet förändras hormonnivåerna drastiskt, vilket kan trigga håravfall.

(Läs mer om kopplingen mellan håravfall och klimakteriet.)

Vad orsakar håravfall hos kvinnor: Hårskada

Skadat hår är skört och benäget att brytas, vilket till stor del kan se ut som tunt hår. Orsaker till håravfall av den här typen inkluderar blekning, färgning och kemiska behandlingar såsom permanent.

En behandling för sådant håravfall hos kvinnor är då en proteinrik djupkonditionerande hårmask såsom Protein Repair™ Hair Mask. Denna stärkande hårmask är utformad med veganska mikroproteiner som arbetar för att reparera skadat hår så man får ett starkare, hälsosammare hår med bättre motståndskraft.

Tips: endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera dig med en av orsakerna till håravfall hos kvinnor. Då håravfall kan vara ett symtom på ett underliggande hälsoproblem, är det viktigt att söka hjälp från en läkare.

(Läs mer om tunnare hår hos kvinnor i denna artikeln där vi delar 8 skäl till kvinnligt håravfall.)

Även om det finns många olika orsaker till håravfall, så kan bra vård av ditt hår och användning av särskilt utformade produkter hjälpa ditt hår att se fylligare och mer hälsosamt ut. Vi hoppas att det här inlägget hjälpt dig och att du har fått lite tips på vilken behandling av håravfall som män och kvinnor kan använda sig av.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

 • Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

  Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

Se alla artiklar