Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfallSe alla artiklar

Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

Oavsett ålder kan kvinnor känna sig mycket frustrerade när de börjar märka att deras hår tunnas ut eller att de faktiskt börjar tappa det, vilket leder till vad vi kallar håravfall.

Håravfall är alltid jobbigt, men det är särskilt jobbigt för kvinnor. Håravfall och att tappa mycket hår kan kraftigt påverka en kvinnas självförtroende, i synnerhet om håravfallet sker snabbt och i hög grad.

De goda nyheterna? I många fall av plötsligt håravfall hos kvinnor finns det möjlighet till återhämtning. Fortsätt läsa för att få reda på mer och de bästa tipsen för att behandla kvinnligt håravfall.

Innehållsförteckning

Symptom på plötsligt håravfall hos kvinnor

Att förlora hår är en normal del av hårväxtcykeln. Det är normalt att tappa upp till 150 hårstrån om dagen. Trots att det låter mycket, med tanke på att vi har mellan 90 000 och 150 000 hårsäckar på vår hårbotten, märker vi knappt av de 150 hårstråna över huvud taget.

I en del fall av kvinnligt håravfall, börjar kvinnor tappa mer än 150 hårstrån om dagen, vilket så småningom leder till ett hår som ser tunnare ut. Plötsligt håravfall hos kvinnor kan vara diffust. Om du noterar en bredare bena eller en smalare hästsvans, kan du ha den här typen av kvinnligt håravfall. Ibland är det även mer koncentrerat till vissa områden, som kronan eller tinningarna.

Det viktigaste symtomet på plötsligt håravfall är att det sker snabbt och kvinnor som drabbats rapporterar ibland att deras hår kommer ut i stora tussar.

De goda nyheterna är att kvinnor med plötsligt håravfall vanligtvis inte förlorar allt sitt hår, även om det i vissa fall kan vara synligt.

Före och efter Hairlust

Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat

*Resultaten kan variera från person till person.

Se alla recensioner

Vad orsakar plötsligt håravfall hos kvinnor?

Vad är det som orsakar plötsligt håravfall hos kvinnor? De flesta fall av håravfall är orsakat av telogen effluvium.

Telogen effluvium är den näst vanligaste formen av kvinnligt håravfall. Telogen effluvium sker när en stressig händelse gör att aktivt växande hårstrån slutar att växa. Ungefär två månader efter denna stressiga händelse tappas upp till 70 % av håret.

8 orsaker till telogen effluvium inkluderar:

 • Förlossning
 • Förändringar av preventiva läkemedel
 • Biverkningar från läkemedel
 • Snabb bantning
 • Stress och psykiska belastningar
 • Operationer
 • Olyckor (t.ex. bilolycka)
 • Sjukdom

Finns det någon behandling och medel för plötsligt håravfall hos kvinnor? Dessvärre, om du redan upplever håravfall, finns det inte mycket du kan göra för att stoppa håravfallet från att fortsätta. Som vi sagt tidigare, startar telogen effluvium när en utlösare orsakar ditt hår att sluta växa. När du sedan noterar håravfall är det för sent att göra något för att förhindra att håret faller av.

Men det du kan göra är att främja hälsosam hårväxt genom att ta hårtillskott såsom Hairlust Hair Formula Tablets for Women och vara noga med hälsosamma hårvårdsvanor (mer om det senare).

Ytterligare orsaker till kvinnligt håravfall

Om ditt håravfall sker mer gradvis än plötsligt, kanske du upplever en annan typ av kvinnligt håravfall. Andra typer av kala fläckar i håret sker för att hårsäckarna slutar producera hår, eller för att håret som växer är mer skört och benäget att brytas av. Kala fläckar i håret kan även ske på grund av skada på håret eller hårsäckarna på grund av överstyling eller kemiska behandlingar.

Orsaker till kvinnligt håravfall inkluderar:

 • Androgen Alopeci – Även känd som kvinnlig fläckvis skallighet eller ärftligt håravfall, detta är den vanligaste orsaken till kala fläckar i håret.
 • Alopecia Areata - Denna autoimmuna störning orsakar fläckvis skallighet i hårbotten.
 • Ärrbildande Alopeci – Detta inflammatoriska tillstånd förstör hårsäckarna och leder till fläckvis skallighet.
 • Tinea Capitis – Denna svampinfektion i hårbotten orsakar håravfall. Den är ibland även känd som ringorm i hårbotten.
 • Hypotrikos – Detta är ett sällsynt genetiskt tillstånd som orsakar håravfall över hela kroppen.
 • Traction alopecia – Den här typen av håravfall orsakas av dragande och gnuggande av håret.
 • Överstyling – Den här typen av håravfall beror på kemiska behandlingar som blekmedel och rakpermanent.
 • Sköldkörtelsjukdom – Sköldkörteln producerar hormoner som kontrollerar hårtillväxt. När sköldkörteln inte fungerar korrekt kan håravfall ske.

Om du noterar håravfall är det viktigt att du pratar med en läkare. Läkare kan utföra tester och utesluta orsaker till håravfall som exempelvis vitaminbrist. Endast en läkare kan tillhandahålla riktiga diagnoser gällande orsaken till ditt håravfall.

Är det vanligt med håravfall som kvinna?

De flesta inser inte hur vanligt håravfall hos kvinnor är. Enligt en del uppskattningar, kommer upp till 50% av alla kvinnor uppleva håravfall någon gång under sina liv. Så om du upplever kvinnligt håravfall, är du absolut inte ensam!

Den vanligaste orsaken till kala fläckar i håret är androgen alopeci, även känd som kvinnlig fläckvis skallighet. Denna typen av kvinnligt håravfall börjar vanligtvis mellan 12 och 40 års ålder, även om håravfallet inte är tillräckligt extremt för att vara märkbart. Men, vid 65 års ålder, har mer än 50 % av människorna ett märkbart håravfall från androgen alopeci. Håravfall hos äldre kvinnor är således vanligt och något som många kan förvänta sig.

Kvinnor blir sällan helt skalliga. En form av skallighet, där kvinnor faktiskt kan bli helt skalliga, kallas alopecia universalis. Detta tillstånd liknar alopecia areata, men istället för att tappa runda fläckar med hår faller allt hår av. Alopecia universalis drabbar 1 av 4 000 människor. Helt kala fläckar i håret kan även förekomma på grund av kemoterapibehandling. Den goda nyheten är att håret växer tillbaka igen efter avslutad behandling.

8 Behandlingar mot kvinnligt håravfall

Om du upplever plötsligt håravfall, vilka behandlingar och medel mot håravfall har du då som alternativ? I allmänhet kommer allt du kan göra för att främja hälsosam hårväxt och bibehålla håret att vara till hjälp. Det är av yttersta vikt att förhindra ytterligare håravfall. De flesta fall av telogen effluvium kommer lösa sig själv så länge stressfaktorer avlägsnas. Dock kan skada från dåliga hårvårdsvanor förvärra situationen och få håret att se ännu tunnar ut..

Håravfall hos kvinnor: Behandling #1: Fokusera på näring

Fokusera på näring

Vårt bästa tips för att behandla kala fläckar i håret är att ge håret näring från insidan och ut. Genom att fokusera på näring hjälper du dina hårsäckar att växa tillbaka det förlorade håret.

Vi rekommenderar att man tar Hairlust Hair Formula Tablets for Women, som är utformade med ingredienser som är kliniskt bevisade för att stötta optimal hårväxt. Endast två tabletter om dagen innehåller hela 5 000 mcg biotin, plus höga nivåer av zink, kisel, vitamin B12 och aminosyror. Dessutom är de gjorda av naturliga och veganska ingredienser.

Tips: om du har problem att svälja tabletter har vi även Hairlust Hair Formula Gummies for Women!

Håravfall hos kvinnor: Behandling #2: Boosta cirkulationen i hårbotten

Boosta cirkulationen i hårbotten

I en hälsosam hårbotten växer hälsosamt hår, därför är det viktigt att du tar hand om den! Ge din hårbotten en boost med detta medel mot håravfall för kvinnor, vår Grow Perfect™ Thickening Spray. Denna näringsgivande behandling lugnar och återfuktar en torr och kliande hårbotten med ekologisk bladjuice från aloe vera, mintolja, hjortronextrakt och extrakt från olivolja. Mintolja främjar även blodflödet till hårbotten, ger näring till dina hårsäckar i form av alla vitaminer och mineraler de behöver för en hälsosam hårväxt.

För att maximera dina resultat, kombinera Grow Perfect™ Thickening Spray med vår Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Vår Scalp Delight™ Scalp Massage Brush har mjuka silikonpiggar som varsamt exfolierar hårbotten och ökar cirkulationen.

Håravfall hos kvinnor: Behandling #3: En hälsosam tvättrutin

En hälsosam tvättrutin

Tro det eller ej, men varken för mycket eller för lite tvätt av ditt hår kan påverka ditt hårs volym, känsla och hälsa. Genom att tvätta ditt hår för ofta kan leda till ett skört och torrt hår samt en kliande hårbotten. Å andra sidan kan för lite tvättande göra att produktrester och talg ansamlas både i håret och din hårbotten. För ditt hår betyder det ett stripigt och fett hår. För din hårbotten innebär det mjäll i håret och tilltäppta hårsäckar.

En bra tumregel är att tvätta ditt hår två till tre gånger per vecka, och hoppa aldrig över balsam efter att du använt schampo! Balsam hjälper till att återfukta och skydda ditt hår efter schamponering.

Se även till att använda ett schampo för tunt hår och balsam som är utformat som för att motverka håravfall. Vår Grow Perfect™ Duo är formulerad med kliniskt bevisad Anagain™ och ekologisk rosmarinolja. Det hjälper till att förhindra att håret bryts av och ytterligare uttunning.

Håravfall hos kvinnor: Behandling #4: Red ut håret varsamt

Red ut håret varsamt

Ett annat alternativ för att behandla kala fläckar i håret är att vara extra försiktig när du reder ut blött hår. Håret är som ömtåligast när det är blött, och om du behandlar det för grovt kan håret brytas av och förvärra håravfallet hos en kvinna ytterligare.

Vi rekommenderar att man använder en leave-in-behandling i blött hår innan man reder ut det, som Split Fix™ Hair Oil. Denna leave-in-behandling tillför fukt och skyddar håret med en kombination av naturligt näringsgivande oljor. Borsta sedan varsamt igenom håret med en Wet Hair Detangle Brush. Denna unika silikonborste är specifikt designad för att användas i blött hår. Tack vare dess flexibla och jämna silikonpiggar, glider Wet Hair Detangler Brush utan problem genom tovor utan att håret bryts av.

Håravfall hos kvinnor: Behandling #5: Stärk från utsidan och in

Stärk från utsidan och in

Ett annat sätt att förhindra att håret bryts av är genom att använda en stärkande och djupbalsamerande behandling som vår Split Fix™ Hair Mask. Denna hårmask ger en kraftfull effekt med stärkande och näringsrika växter, såsom jojobaolja, vilket gör ditt hår mjukt och mer motståndskraftigt mot skada och håravfall. Dessutom förser denna mask torrt hår med lätt fukt tack vare sin formula som inkluderar ekologisk aloe vera-blad juice, havreextrakt och acai-fruktextrakt. För bästa resultat, använd en till två gånger i veckan.

Tips! Prova även Grow Perfect™ Hair Growth Serum, ett effektivt medel mot håravfall för kvinnor. Detta hårväxtserum har en vegansk formula som effektivt tränger in i hårbotten och arbetar djupt in i hårsäckarna för att skapa ett synligt tjockare hår på kort tid.

Se till att du fortsätter med din nya rutin efter att ha inkluderat nya produkter och medel för håravfall hos kvinnor. Användning av serum för hårbotten och hårväxt kräver oftast mycket tålamod, och människor har en tendens till att ge upp dem lite för tidigt, särskilt när de inte ser snabba resultat. Om du slutar med produkten för tidigt kommer du inte att uppnå de önskade resultaten.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Håravfall hos kvinnor: Behandling #6: Undvik saker som utlöser håravfall

Undvik saker som utlöser håravfall

När det kommer till att behandla kala fläckar i håret, är det bättre att arbeta i förebyggande syfte! Om du vet att vissa saker, såsom snabb bantning, utlöser telogen effluvium på dig, är det en bra idé att undvika dessa utlösare. Givetvis är detta lättare sagt än gjort! Prata med din läkare om det bästa sättet att undvika att utlösa telogen effluvium.

Håravfall hos kvinnor: Behandling #7: Stresshantering

Stresshantering

Eftersom stress kan utlösa plötsligt håravfall hos kvinnor, är en annan behandlingsmetod att utarbeta hälsosamma strategier för att hantera stress. Exempelvis kan dagboksskrivande, träning, meditation och att spendera tid utomhus hjälpa till att sänka stressnivåerna. Genom att minska stressnivåerna kan du återhämta dig snabbare från telogen effluvium eller förhindra att du drabbas av det från första början.

Håravfall hos kvinnor: Behandling #8: Uppgradera dina produkter

Uppgradera dina produkter

Om du använder hårstylingprodukter, kan det vara dags att uppgradera. Många stylingprodukter, såsom hårspray, vax och torrschampo, innehåller höga nivåer av kemikalier som kan vara mycket uttorkande för både hår och hårbotten. Detta kan leda till att håret bryts av samt förvärrar problemet med håravfall hos kvinnor.

Byt istället till Hairlust's Final Touch Hair Spray eller Mineral Clay Wax som innehåller ekologiska växtextrakt och naturligt innehåll. Att minska exponeringen för hårda kemikalier kan i sig vara en behandling för håravfall hos kvinnor.

10 Snabba fakta om kvinnligt håravfall

Nu har jag gått igenom allt det viktigaste du bör veta om håravfall hos kvinnor, så att du enkelt kan identifiera symtomen, hitta orsakerna och få rätt behandling för ditt håravfall. För att sammanfatta några av de viktigaste punkterna om håravfall, är här 10 snabba fakta om håravfall hos kvinnor:

 1. Cirka en tredjedel av alla kvinnor upplever betydande håravfall någon gång i deras liv.
 2. Vi förlorar vanligtvis cirka 30-150 hårstrån om dagen, så om du tappar lite hår då och då behöver du inte få panik.
 3. Håravfall hos kvinnor blir tydligare med åldern.
 4. Du kan ofta titta på andra familjemedlemmar och på så sätt få en bättre uppfattning om du kommer tappa håret en dag.
 5. Det är mycket normalt att uppleva betydande håravfall efter graviditet. Detta trots att håret kan känna sig mycket friskare, tjockare och glansigare under själva graviditeten, då kroppen är helt full av hormoner.
 6. En av de vanligaste orsakerna till kvinnligt håravfall är en överkänslighet för manliga könshormoner i blodet. Denna typ av håravfall kallas androgen alopecia.
 7. Håravfall hos kvinnor ses oftast på hjässan eller i form av tunnare hår. Det sker sällan att man som kvinna får högre hårfäste eller upplever skallighet.
 8. Det är viktigt att hitta orsaken till håravfall om det ska behandlas ordentligt.
 9. Det kan vara svårt att behandla håravfall, särskilt om orsakerna är livsstilen, stressnivån eller liknande. Håravfall kan vara ett tydligt symptom på att något är fel i kroppen och därför bör det tas på allvar.
 10. Många former av håravfall kan motverkas eller behandlas med vitaminer för håret som innehåller biotin, zink och b-vitaminer. Men det är alltid en bra idé att rådfråga din läkare om du som kvinna upplever håravfall.

Avslutningsvis är den goda nyheten att i de flesta fall av håravfall hos kvinnor är behandlingen enkel och kostnadseffektiv. En hälsosam kost, ta hårtillskott och ha en bra hårvård är mitt bästa råd för dig som upplever håravfall.

Kom ihåg: Om du upplever kvinnligt håravfall, se till att prata med din läkare för att utesluta underliggande problem. Vi hoppas att du har tyckt att denna artikeln om kvinnligt håravfall och behandlingar mot kvinnligt håravfall har varit till hjälp!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

 • Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

  Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

Se alla artiklar