Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfallSe alla artiklar

Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

Oavsett ålder är kvinnor oerhört frustrerade när de börjar uppleva tunt hår eller när håret faller av och faktiskt blir till det vi kallar för håravfall.

Håravfall är alltid jobbigt, men det är särskilt jobbigt för kvinnor. Håravfall kan kraftigt påverka en kvinnas självförtroende, i synnerhet om håravfallet sker snabbt och i hög grad.

De goda nyheterna? I många fall av plötsligt håravfall hos kvinnor så kan det återhämtas. Fortsätt att läsa för att ta reda på mer och dessutom kommer vi ge dig de bästa tipsen för att behandla kvinnligt håravfall.

Innehållsförteckning

Symptom på plötsligt håravfall hos kvinnor

Alla blir av med hår som en normal del av hårets växtcykel. Det är normalt att tappa upp till 150 hårstrån om dagen! Det kan låta mycket, men då vi har mellan 90 000 och 150 000 hårsäckar i vår hårbotten, så märks inte 150 hårstrån över huvud taget.

I en del fall av kvinnligt håravfall, börjar kvinnor tappa mer än 150 hårstrån om dagen, vilket så småningom leder till ett hår som ser tunnare ut. Plötsligt håravfall hos kvinnor kan vara diffust. Om du noterar en bredare bena eller en smalare hästsvans så kan du ha den här typen av kvinnligt håravfall. Ibland är det även mer koncentrerat till vissa områden, som kronan eller tinningarna.

Det viktigaste symtomet på plötsligt håravfall är att det sker snabbt och kvinnor som drabbats rapporterar ibland att deras hår kommer ut i stora tussar.

De goda nyheterna är att kvinnor med plötsligt håravfall vanligtvis inte tappar allt sitt hår, men i vissa fall kan det vara ganska synbart.

Före och efter HairLust

Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat

*Resultaten kan variera från person till person.

Se alla recensioner

Vad orsakar plötsligt håravfall hos en kvinna?

Vad är det då som orsakar plötsligt håravfall hos kvinnor? De flesta fall av är orsakat av telogen effluvium.

Telogen effluvium är den näst vanligaste formen av kvinnligt håravfall. Telogen effluvium sker när en stressig händelse gör att aktivt växande hårstrån slutar att växa. Ungefär två månader efter denna stressiga händelse så tappas upp till 70 % av håret.

8 orsaker till telogen effluvium inkluderar:

 • Förlossning
 • Förändringar av preventiva läkemedel
 • Biverkningar från läkemedel
 • Snabb bantning
 • Stress och psykiska belastningar
 • Operationer
 • Olyckor (t.ex. bilolycka)
 • Sjukdom

Så finns det någon behandling för plötsligt håravfall hos kvinnor? Dessvärre, om du redan upplever kvinnligt håravfall, så finns det inte mycket du kan göra för att stoppa håravfallet från att gå sin gilla gång. Som vi sagt tidigare så startar telogen effluvium när en utlösare orsakar ditt hår att sluta växa. När du sedan noterar håravfall så är det för sent att göra något för att förhindra att håret faller av.

Men det du kan göra är att främja hälsosam hårväxt genom att ta hårtillskott såsom Hairlust Hair Growth Formula Tablets och vara noga med hälsosamma hårvårdsvanor (mer om det senare).

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Tablets

Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

349,00 kr

Läs mer

Andra vanliga orsaker till kvinnligt håravfall

Om ditt håravfall sker mer gradvis än plötsligt, så kanske du upplever en annan typ av kvinnligt håravfall. Andra typer av kala fläckar i håret sker för att hårsäckarna slutar växa hår, eller att håret som växer är mer skört och benäget att brytas av. Kala fläckar i håret kan även ske på grund av skada på håret eller hårsäckarna på grund av överstyling eller kemiska behandlingar.

Orsaker till kvinnligt håravfall inkluderar:

 • Androgen Alopeci – Även känd som kvinnlig fläckvis skallighet eller ärftligt håravfall, detta är den vanligaste orsaken till kala fläckar i håret.
 • Alopecia Areata - Denna autoimmuna störning orsakar fläckvis skallighet i hårbotten.
 • Ärrbildande Alopeci – Detta inflammatoriska tillstånd förstör hårsäckarna och leder till fläckvis skallighet.
 • Tinea Capitis – Denna svampinfektion i hårbotten orsakar håravfall. Den är ibland även känd som ringorm i hårbotten.
 • Hypotrikos – Detta är ett sällsynt genetiskt tillstånd som orsakar håravfall över hela kroppen.
 • Traction alopecia – Den här typen av håravfall orsakas av dragande och gnuggande av håret.
 • Överstyling – Den här typen av håravfall beror på kemiska behandlingar som blekmedel och rakpermanent.
 • Sköldkörtelsjukdom – Sköldkörteln producerar hormoner som kontrollerar hårtillväxt. När sköldkörteln inte fungerar korrekt kan håravfall ske.

Om du noterar håravfall så är det viktigt att du pratar med din läkare. Din läkare kan utföra tester och utesluta andra orsaker till håravfall som exempelvis vitaminbrist. Endast en läkare kan tillhandahålla riktiga diagnoser gällande orsaken till ditt håravfall.

Är det vanligt med håravfall som kvinna?

De flesta inser inte hur vanligt håravfall hos kvinnor är. Enligt en del uppskattningar, kommer 50 % av alla kvinnor att uppleva håravfall någon gång i sina liv. Så om du upplever kvinnligt håravfall, så är du absolut inte ensam!

Den vanligaste orsaken till kala fläckar i håret är androgen alopeci, även känd som kvinnlig fläckvis skallighet. Den här typen av kvinnligt håravfall börjar vanligtvis mellan 12 och 40 års ålder även om håravfallet inte är tillräckligt extremt för att vara märkbart. Men, vid 65 års ålder, har mer än 50 % av människorna märkbart håravfall från androgen alopeci.

Kvinnor blir sällan helt skalliga. En form av skallighet, där kvinnor faktiskt kan bli helt skalliga, kallas alopercia universalis. Detta tillstånd liknar alopecia areata, men istället för att tappa runda fläckar med hår så faller allt hår av. Alopecia universalis drabbar 1 av 4 000 människor. Helt kala fläckar i håret kan även förekomma på grund av kemoterapibehandling. Den goda nyheten är att håret växer tillbaka igen efter avslutad behandling.

Behandla kvinnligt håravfall: Mina 8 bästa val

Om du upplever plötsligt håravfall, vilka behandling har du då som alternativ? I allmänhet kommer allt du kan göra för att främja hälsosam hårväxt och bibehålla håret att vara till hjälp. Att förhindra att ytterligare hår bryts av är av yttersta vikt. De flesta fall av telogen effluvium kommer lösa sig själv så länge stressfaktor avlägsnas. Dock kan skada från dåliga hårvårdsvanor komma att förvärra situationen och få håret att se ännu tunnar ut..

Håravfall hos kvinnor, Behandling #1: Fokusera på näring

Fokusera på näring<

Vårt bästa tips för att behandla kala fläckar i håret är att ge håret näring från insidan och ut. Att fokusera på näring kommer hjälpa till att främja dina hårsäckar att växa tillbaka det förlorade håret.

Vi rekommenderar att man tar Hairlust Hair Growth Formula Tablets, som är utformade med ingredienser som är kliniskt bevisade att stötta optimal hårväxt. Endast två tabletter om dagen innehåller hela 5 000 mcg biotin, plus höga nivåer av zink, kisel, vitamin B12 och aminosyror. Dessutom är de gjorda av naturliga och veganska ingredienser.

Tips: om du har problem att svälja tabletter så har vi även Hairlust Hair Growth Formula Gummies!

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Tablets

Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

349,00 kr

Läs mer

Håravfall hos kvinnor, Behandling #2: Boosta cirkulationen i hårbotten

Boosta cirkulationen i hårbotten<

En hälsosam hårbotten växer hälsosamt hår, så se till att du tar hand om din! Ge din hårbotten en uppfriskning med vår Scalp Follicle Treatment & Volumizer. Denna näringsgivande behandling lugnar och återfuktar torr och irriterad hårbotten med ekologisk bladjuice från aloe vera, mintolja, hjortronextrakt och extrakt från olivolja. Mintolja främjar även blodflödet till hårbotten, ger näring till dina hårsäckar i form av alla vitaminer och mineraler de behöver för en hälsosam hårväxt.

För att maximera dina resultat, kombinera Scalp Follicle Treatment & Volumizer med vår Scalp Massage Brush. Vår Scalp Massage Brush har mjuka silikonpiggar som varsamt exfolierar hårbotten och ökar cirkulationen.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Lugnande behandling mot kliande, torr hårbotten, berikad med RootBioTec™ mot håravfall.

299,00 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush
Snabbsäljande ⚡️

Scalp Massage Brush

Hårbottenborste med mjuka silikonspikar för mild exfoliering och stimulering.

139,00 kr

Läs mer

Håravfall hos kvinnor, Behandling #3: En hälsosam tvättrutin

En hälsosam tvättrutin

Tro det eller ej, men varken för mycket eller för lite tvätt av ditt hår kan påverka ditt hårs volym, känsla och hälsa. Att tvätta ditt hår för mycket kan ge ett skört och torrt hår samt en kliande hårbotten. Å andra sidan kan för lite tvättande göra att produktrester och talg ansamlas både i håret och din hårbotten. För ditt hår betyder det ett stripigt och fett hår. För din hårbotten innebär det mjäll och tilltäppta hårsäckar.

En bra tumregel är att tvätta ditt hår två till tre gånger per vecka. Och hoppa aldrig över balsam efter att du använt schampo! Balsam hjälper till att återfukta och skydda ditt hår efter schamponering.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner

Hair Growth & Repair Conditioner

Silikonfritt balsam med protein som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229,00 kr

Läs mer

Se även till att använda ett schampo och balsam som är utformat för att hjälpa mot håravfall. Vår Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner är utformad med veganska mikroproteiner som penetrerar djupt in i hårets fibrer, vilket ökar hårstråets styrka och motståndskraft. Det hjälper till att förhindra att håret bryts av och tunnas ut ytterligare.

Kolla in videon nedan för att se hur enkelt det är att lägga till detta steg i din hårvårdsrutin:

Håravfall hos kvinnor, Behandling #4: Red ut håret varsamt

Red ut håret varsamt

Ett annat alternativ för att behandla kala fläckar i håret är att vara extra försiktig när du reder ut blött hår. Håret är som ömtåligast när det är blött, och om du behandlar det för grovt så kan håret brytas av och förvärra håravfallet hos en kvinna ytterligare.

Vi rekommenderar att man applicerar en leave-in-behandling i blött hår innan man reder ut det, som Hair Strengthening & Protection Oil. Denna leave-in-behandling tillför fukt och skyddar håret med en kombination av naturligt näringsgivande oljor. Borsta sedan varsamt igenom håret med en Detangle Wet Brush. Denna unika silikonborste är specifikt designad för användning på blött hår. Tack vare dess flexibla, jämna silikonpiggar glider Detangle Wet Brush utan problem genom tovor utan att håret bryts av.

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunktionell hårolja som förbättrar hårets hälsa, glans och fuktbalans.

189,00 kr

Läs mer
HairLust - Detangle Wet Brush, Rosa HairLust - Detangle Wet Brush, Rosa

Detangle Wet Brush, Rosa

Hårborste speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89,00 kr

Läs mer

Håravfall hos kvinnor, Behandling #5: Stärk från utsidan och in

Stärk från utsidan och in

Ett annat sätt att förhindra att håret bryts av är genom att använda en stärkande och djupkonditionerande behandling som vår Hair Growth & Protection Mask. Den här hårmasken är fullpackad med stärkande hydrolyserat vete och vegetabiliska proteiner som bygger upp håret från utsidan och in för ett hälsosamt och mer elastiskt hår. Dessutom genomsyrar masken uttorkat hår med lätt fukt tack vare dess formula som inkluderar ekologisk bladjuice från aloe, havreextrakt och extrakt från acaibär. För bästa resultat, använd en till två gånger i veckan.

Tips! Prova också vårt Hair Growth Serum som har en veganska formulan för håret som effektivt tränger in i hårbotten och arbetar djupt in i hårsäckarna för att skapa synligt tjockare hår på så lite som två veckor.

HairLust - Hair Growth & Protection Mask HairLust - Hair Growth & Protection Mask
Spara 50%

Hair Growth & Protection Mask

Hårinpackning för torrt, skadat hår som reparerar och förhindrar kluvna toppar.

249,00 kr

124,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Serum HairLust - Hair Growth Serum
Nyhet 🎉

Hair Growth Serum

Serum för håret utvecklat med Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ och AnaGain™.

619,00 kr

Läs mer

Håravfall hos kvinnor, Behandling #6: Undvik saker om utlöser håravfall

Undvik saker om utlöser håravfall

När det kommer till att behandla kala fläckar i håret, så är det bättre att arbeta i förebyggande syfte! Om du vet att vissa saker, såsom snabb bantning utlöser telogen effluvium på dig, så är det en bra idé att undvika dessa utlösare. Givet vis är detta lättare sagt än gjort! Prata med din läkare om det bästa sättet att undvika att utlösa telogen effluvium.

Håravfall hos kvinnor, Behandling #7: Stresshantering

Stresshantering

Eftersom stress kan utlösa plötsligt håravfall hos kvinnor, så är en annan behandling att utveckla några hälsosamma strategier för att hantera stress. Skriva dagbok, träna, meditera och spendera tid utomhus kan hjälpa till att sänka dina stressnivåer. Genom att minska stressnivåerna kan du återhämta dig snabbare från telogen effluvium eller förhindra att du drabbas av det från första början.

Håravfall hos kvinnor, Behandling #8: Uppgradera dina produkter

Uppgradera dina produkter

Om du använder hårstylingprodukter, så kan det vara dags att uppgradera. Många stylingprodukter såsom hårspray, vax och torrschampo nyttjar mycket kemikalier som är extremt uttorkande för hår och hårbotten, vilket innebär att det gör att håret bryts av samt förvärrar håravfall hos kvinnor.

Byt istället till Hairlust's Hair Finishing Spray som innehåller ekologiska växtextrakt och naturligt innehåll. Att minska exponeringen för hårda kemikalier kan i sig vara en behandling för håravfall hos kvinnor.

HairLust - Hair Finishing Spray HairLust - Hair Finishing Spray
Spara 20%

Hair Finishing Spray

Non-aerosol hårspray som ger håret medium stadga, struktur och glans.

229,00 kr

183,20 kr

Läs mer
HairLust - Hair Finishing Stick HairLust - Hair Finishing Stick

Hair Finishing Stick

Innovativ hårspray stick som håller flygigt babyhår på plats och tämjer friss.

139,00 kr

Läs mer

10 Snabba fakta om kvinnligt håravfall

Nu har jag gått igenom allt det viktigaste du borde veta om håravfall för kvinnor så att du enkelt kan identifiera symtomen, hitta orsaken och få rätt behandling för ditt håravfall. Så för att sammanfatta några av de viktigaste punkterna om håravfall, här är 10 snabba fakta om håravfall hos kvinnor:

 1. Cirka en tredjedel av alla kvinnor upplever betydande håravfall någon gång i deras liv.
 2. Vi fångar vanligtvis cirka 30-150 hårstrån om dagen, så om du tappar lite hår då och då behöver du inte få panik.
 3. Håravfall hos kvinnor ses tydligare med åldern.
 4. Du kan ofta titta på andra familjemedlemmar och på så sätt få en bättre estimation om du kommer tappa håret en dag.
 5. Det är mycket normalt att uppleva betydande håravfall efter graviditet. Detta trots att håret kan känna sig mycket friskare, tjockare och glansigare under själva graviditeten, där kroppen är helt full av hormoner.
 6. En av de vanligaste orsakerna till kvinnligt håravfall är en överkänslighet för manliga könshormoner i blodet. Denna typ av håravfall kallas androgen alopecia.
 7. Håravfall hos kvinnor ses oftast på hjässan eller i form av tunnare hår. Det sker sällan att man som kvinna får högre hårfäste eller upplever skallighet.
 8. Det är viktigt att hitta orsaken till håravfall om det ska behandlas ordentligt.
 9. Det kan vara svårt att behandla håravfall, särskilt om orsakerna är livsstilen, stressnivån eller liknande. Håravfall kan vara ett tydligt symptom på att något är fel i kroppen och därför bör det tas på allvar.
 10. Många former av håravfall kan motverkas eller behandlas med vitaminer för håret som innehåller biotin, zink och b-vitaminer. Men det är alltid en bra idé att rådfråga din läkare om du som kvinna upplever håravfall.

Så avslutningsvis, den goda nyheten är att i de flesta fall av håravfall hos kvinnor är behandlingen enkel och billig. Bra dieter, hårtillskott och bra hårvård är mitt bästa råd för dig som upplever håravfall.

Kom ihåg: om du upplever kvinnligt håravfall så se till att prata med din läkare för att utesluta underliggande problem. Vi hoppas att du har tyckt att den här artikeln om kala fläckar i håret har varit till hjälp!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

  Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

 • Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

  Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

 • Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

  Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

  Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

Se alla artiklar