Hur man tuperar håret med en tuperingsborste: Steg för steg guideSe alla artiklar

Hur man tuperar håret med en tuperingsborste: Steg för steg guide

Att skapa volym och textur i håret är en evig utmaning. Oavsett om du strävar efter en glamorös uppsättning eller en mer avslappnad rufsig look, är det till stor fördel att lära sig att tupera håret.

Även om tuperat hår var en riktig hit under 80-talet, är denna stylingteknik fortfarande relevant i dagens värld av hårtrender som kommer och går.

I den här omfattande guiden kommer jag att gå in på djupet på hur du kan tupera håret utan att skada det, samt lära dig hur du använder en tuperingsborste – det verktyg som gör det hela möjligt. Utöver de traditionella sätten att använda tuperingsborsten, kommer jag även att dela med mig av nyare tekniker och alternativa sätt att styla håret. På så sätt kan du dra nytta av denna mångsidiga borstes fulla potential, oavsett om du kallar den tuperingsborste, tuperingskam, stylingborste eller slickback-borste.

Så, vad väntar du på? Ta fram din tuperingsborste så kör vi igång!

Innehållsförteckning

Vad innebär det att tupera håret?

Att tupera håret, som ibland även kallas backcombing eller backbrushing, är en teknik som används för att skapa volym och textur i håret genom att strategiskt kamma sektioner av håret bakåt mot hårbotten. Denna process rubbar hur håret lägger sig naturligt vilket leder till ökad volym och framförallt extra lyft vid rötterna. Även om detta kan låta som ett enkelt koncept, kräver tupering precision, teknik och rätt verktyg om du vill kunna tupera håret utan att skada det.

Varför tuperar man håret?

Innan jag går in i mer detalj om hur du tuperar håret, ska vi snabbt gå igenom vad du kan åstadkomma genom att tupera ditt hår.

1. Ökad volym

Att håret får mer volym och blir fylligare är nog den mest kända anledningen till att tupera håret. Oavsett om du strävar efter en uppsättning med mycket volym eller en hästsvans med textur kan det vara en bra idé att tupera håret då det omedelbart ger dig illusionen av att du har tjockare hår med mer volym.

2. Mer textur

Utöver volym kan tupering även ge ditt hår mer textur, vilket ger dina frisyrer mer dimension. Sektionerna med tuperat hår blir strävare vilket gör dem lättare att styla och forma. Denna skillnad i textur kan förbättra hur frisyren ser ut rent visuellt samtidigt som det bidrar till att dina frisyrer får mer djup och karaktär.

3. Frisyrer som håller längre

Genom att tupera håret kan du se till att dina frisyrer håller längre då tuperat hår fungerar som en stabil bas för hårspännen, hårnålar eller andra håraccessoarer att greppa tag i. Detta kan vara speciellt användbart för speciella tillställningar eller event där det är viktigt att din frisyr håller i flera timmar utan att förlora sin form eller volym.

4. Professionell styling

Tupering är en vanlig metod bland frisörer när de arbetar med tekniker som balayage eller hårförlängningar. Genom att använda en tuperingsborste kan man skapa en mer naturlig övergång mellan färgerna vid applicering av balayage slingor. På liknande sätt kan man tupera rötterna när man sätter i hårförlängningar för att säkerställa bättre grepp och att förlängningarna sitter bra.

Generellt sett är tupering en teknik som kommer med många fördelar, speciellt när det kommer till frisyrer med mer volym och textur. När du väl lärt dig att tupera håret på rätt sätt som inte skadar håret kan det förvandla din look från vardaglig till enastående.

Risker med att tupera håret

Risker med att tupera håret

Även om du kan skapa fantastisk volym och textur i ditt hår genom att använda en tuperingsborste, är det viktigt att tänka på att denna teknik inte kommer utan sina risker. Om håret tuperas felaktigt, för mycket eller för ofta kan det leda till att du äventyrar ditt hårs välmående och därmed även utseende. Här kommer några potentiella nackdelar och risker med att tupera håret:

Skadat hår

En av de mest betydande riskerna med att tupera håret är risken för att skada håret, särskilt om det görs på ett aggressivt eller överdrivet sätt. När du tuperar håret skapas friktion och spänning, och när detta sker upprepade gånger kan det försvaga hårstråna. Detta leder i sin tur till att håret går av, får kluvna toppar, och generellt skadas.

Trassel och tovor

Risken för trassel och tovor ökar med tuperat hår, särskilt nära rötterna eftersom det är där håret tuperas. Genom att försiktigt reda ut håret kan du minimera skadorna på håret och samtidigt förhindra att håret trasslas ihop ytterligare.

Friss och spretigt hår

När du tuperar håret kan det leda till att håret blir mer spretigt och frissigt, särskilt med hår som är känsligt för torrhet. Tuperandet kan irritera hårets fjällskikt vilket gör att det blir strävt. Dessutom kan det skapa statisk elektricitet, vilket i sin tur kan bidra till att ditt hår blir svårt att kontrollera. För att motverka friss och spretigt hår kan du använda en fuktgivande produkt i håret innan du går in med stylingborsten, och avsluta med en lätt hårspray för att tämja eventuella spretiga hårstrån.

Stör hårets naturliga lockmönster

Om du har naturligt lockigt eller vågigt hår kan tupering störa ditt hårs naturliga lockmönster vilket leder till att håret förlorar både definition och form. Om du har lockigt hår rekommenderar jag att du lär dig andra tekniker för styling av lockigt hår och använd endast en tuperingsborste för att styla håret runt ansiktet.

Även om tupering kan vara ett väldigt användbart verktyg för att skapa volym och textur i håret är det viktigt att arbeta med försiktighet och eftertanke. Med rätt teknik och verktyg, samt vara medveten om potentiella risker med tuperat hår, kan du dra nytta av fördelarna av att tupera håret samtidigt som du ser till att håret håller sig friskt och oskadat.

Vad är en tuperingsborste?

En tuperingsborste är en stylingborste som är speciellt utformad för att tupera håret. En tuperingsborste eller tuperingskam, är utformad för att effektivt skapa volym och textur i håret med minimal risk för skador.

Trots namnet är en tuperingsborste relativt mångsidig då den kan användas för att skapa ett brett urval av frisyrer, vare sig det handlar om en elegant uppsättning eller en mer rufsig frisyr med mycket textur. Det är just därför som vissa märken benämner dem som tuperingsborstar medan andra kallar dem stylingborstar eller slickback-borstar. Även om namnen skiljer sig åt delar dessa borstar ofta anmärkningsvärt liknande egenskaper och användningsområden:

  • Fina och tätt packade borsthår: En tuperingsborste har vanligtvis fina borsthår som är tätt packade och specifikt utformade för att effektivt greppa, släta ut och tupera håret. De är ofta tillverkade av material som nylon eller vildsvinshår vilket ger borsten en bra balans mellan mjukhet och styrka.
  • Spetsig ände: Många tuperingsborstar eller tuperingskammar, har en spetsig eller avsmalnande ände som underlättar för exakt tupering och uppdelning av håret. Den spetsiga änden kan även användas för att skapa en rak bena eller separera håret när du stylar det.
  • Smal design: Med sin smala design gör en tuperingsborste det lättare att styla specifika delar av håret, oavsett om du vill tupera håret för extra volym eller vill skapa en stilren look. Dess smala form gör det lätt att föra borsten genom håret samtidigt som du får maximal volym och lyft utan att håret trasslas ihop eller skadas.
  • Bekvämt handtag: En tuperingsborste har ett handtag som är bekvämt att hålla i är avgörande för att styla håret med lätthet. De bästa borstarna har ergonomiska handtag med ett grepp som gör att borsten inte glider ur handen, vilket ger dig större kontroll och stabilitet medan du stylar håret.
  • Slitstark och pålitlig: Med tanke på hur repetitivt det är att tupera håret, är det smart att välja en stylingborste som håller länge. Tuperingsborstar av hög kvalitet är tillverkade av slitstarka material som tål att du använder den flitigt utan att den böjs eller går sönder.
  • En mångsidig borste: Även om tuperingsborstar främst används för att tupera håret går de även utmärkt att använda för att skapa snygga frisyrer, tämja spretiga hårstrån och styla håret runt ansiktet. Det är just därför dessa borstar har flera namn och kallas ibland för slickback-borste. Vissa modeller är dessutom dubbeländade med en spets i ena änden för styling och sektionering, och en borste i andra änden.

Allt som allt, är en tuperingsborste ett praktiskt verktyg som du kan använda för att enkelt skapa många olika frisyrer med precision. Oavsett om du strävar efter en glamorös uppsättning, en rufsig hästsvans eller något däremellan, kan en tuperingsborste hjälpa dig ta din styling till nästa nivå och låsa upp oändliga möjligheter att uttrycka dig genom ditt hår.

Så tuperar du håret utan att skada det

Att lära sig att tupera håret försiktigt är viktigt om du vill minimera skadan på håret och bibehålla hårets naturliga utseende och struktur. Följ dessa instruktioner för att få volym i håret utan att det skadas:

Så tuperar du håret

  1. Förbered ditt hår: Börja med att se till att ditt hår är rent, torrt och att det inte är tovigt. Red försiktigt ut håret med en borste för att få bort eventuella knutar eller trassel.
  2. Applicera stylingprodukter: Använd produkter som ger håret extra textur och fäste då dessa kommer att hjälpa dig att uppnå bäst resultat. Prova volymgivande produkter som ett stylingpuder eller volymspray.
  3. Dela upp håret i sektioner: Det är lättare att tupera håret i mindre sektioner åt gången. Genom att arbeta med mer hanterbara sektioner behöver du tupera varje sektion mindre vilket bidrar till mindre risk för trassel samtidigt som du får ett jämnare resultat.
  4. Välj rätt tuperingsborste: Använd en tuperingsborste med fina borsthår som sitter tätt och är skonsamma mot håret.
  5. Börja att tupera håret varsamt: Ta en liten del av håret från kronan eller annat önskat område där du vill ha extra volym. Håll hårslingan spänd med ena handen och placera tuperingsborsten 5-10 cm från rötterna. Kamma sedan försiktigt håret mot rötterna med korta och nedåtriktade drag några gånger.
  6. Upprepa efter behov: Fortsätt att tupera mindre delar av håret och arbeta dig runt det område där du önskar extra volym.
  7. Släta ut de tuperade sektionerna: När du har uppnått önskad volym i håret använder du slickback-borsten för att släta ut de sektioner som du har tuperat. Detta för att blanda in allt tuperat hår med resten av ditt hår så att övergången inte blir så hård. Tänk dock på att inte släta ut håret för mycket då du riskerar att tappa volymen.
  8. Styla håret som du vill: Beroende på vilken look du är ute efter kan du fortsätta att styla håret genom att exempelvis sätta upp det i en knut eller locka håret lite.
  9. Avsluta med hårspray: För att behålla volymen och se till att din frisyr håller, bör du spraya håret lätt med en hårspray som tillför stadga och struktur.

7 Misstag att undvika när du tuperar håret

Genom att undvika dessa vanliga misstag och varsamt tupera håret kan du skapa frisyrer med volym samtidigt som du bibehåller hårets naturliga egenskaper och struktur.

  1. Använda fel borste: Om du använder en borste som inte är särskilt utformad för att tupera hår kan det leda till att du skadar håret istället och får hår som bara ser rörigt ut. Om du vill göra rätt väljer du en smal tuperingsborste eller tuperingskam, med tätt packade fina borsthår för att styla håret med precision utan att det trasslas eller skadas.
  2. Tupera blött hår: Tupera alltid ditt hår när det är torrt. Det är inte bara svårare att få volym i blött hår, det är också större risk att håret går av.
  3. Inte arbeta i sektioner: Om du inte arbetar i mindre sektioner kan det resultera i att ditt hår får ojämn volym och struktur.
  4. Tupera topparna: Fokusera alltid tuperingen vid rötterna när du vill skapa volym. För de flesta frisyrer behöver du inte tupera längderna och topparna då det kan leda till slitna toppar och en rörig frisyr.
  5. Aggressivt tuperande: Om du tuperar håret aggressivt kan du orsaka onödiga skador i håret som kan leda till att håret till slut går av. Använd mjuka, försiktiga drag när du tuperar håret för att få så bra resultat som möjligt utan att äventyra håret.
  6. Slarva inte med att reda ut håret: Efter styling måste du se till att reda ut håret innan du hoppar in i duschen. Använd en mjuk borste, till exempel en borste med svinborst, som min favorit borste med vegansk svinborst. Red ut håret i mindre sektioner, börja från topparna och arbeta dig uppåt mot rötterna. Undvik att dra eller rycka i håret för att förhindra att det går av eller skadas.
  7. Tupera håret dagligen: Att tupera håret varje dag, även om du gör det försiktigt, kan leda till skador över tid. Tupera bara håret ibland och välj frisyrer som inte skadar håret, som lockar utan värme, håruppsättningar med flätor, eller en snygg wet hair look.

5 andra sätt att använda en tuperingsborste

5 andra sätt att använda en tuperingsborste

Även om tuperingsborstar främst är kända för att skapa volym och textur, är dessa praktiska stylingborstar mångsidiga och kan användas för mer än deras traditionella syfte. Här är fem andra sätt du kan använda din tuperingsborste på för att få ut det mesta av den:

1. Tämja spretigt hår

En tuperingsborste är ett utmärkt verktyg för att släta ut och kontrollera hår som spretar eller är frissigt. Borsta bara försiktigt håret för att släta ut ostyriga hårstrån och skapa en polerad look. Avsluta med ett styling stick för extra fixering och glans.

2. Snygga polerade frisyrer

Om du vill skapa snygga och polerade frisyrer kan du använda din stylingborste som en slickback-borste. För att få en jämn och slät finish, applicera lite stylinggel och använd din slickback-borste för att borsta håret bakåt från rötterna till topparna.

3. Dela upp håret och fixa benan

En tuperingskam är perfekt om du vill skapa exakta och skarpa sektioner i håret. Använd den spetsiga änden av tuperingsborsten för att dela upp håret i sektioner eller skapa en skarp bena. Detta kan vara användbart oavsett om du stylar en snygg hästsvans eller en uppsättning med mycket volym.

4. Styla babyhår

Tuperingsborstar är perfekta för att styla babyhår eller hår som finns runt ansiktet längs hårfästet. Använd lite styling gel eller en edge control produkt med din stylingborste för att skulptera och forma babyhåren för en mer polerad look.

5. För mer komplicerade uppsättningar

Tuperingsborstar är nästan ovärderliga när det kommer till mer komplicerade uppsättningar eller andra frisyrer som kräver precision och fokus på detaljer. Använd först borsten för att tupera delar av håret för extra volym och textur, släta sedan ut och forma håret för ett mer polerat slutresultat.

Genom att utforska alla dessa olika sätt som du kan använda din tuperingsborste på, kan du få ut det absolut mesta och nå nya höjder med dina frisyrer.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Nu förstår du hur stor betydelse det har att kunna tupera håret på rätt sätt. Det öppnar upp en hel värld av möjligheter, från volymrika uppsättningar till sofistikerade och polerade frisyrer. Och i hjärtat av det hela ligger verktyget som gör det hela möjligt: tuperingsborsten.

I den här guiden har jag täckt grunderna i att tupera håret samt utforskat mer nytänkande sätt att använda din stylingborste. Kom bara ihåg att nyckeln till att få bra resultat ligger i att du har rätt teknik, oavsett om du tuperar håret för mer volym, vill göra sektioner i håret eller vill skapa snygga uppsättningar.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
  • 7 Bästa schampona för lockigt och vågigt hår: Sulfatfria, djuprengörande & mer

    7 Bästa schampona för lockigt och vågigt hår: Sulfatfria, djuprengörande & mer

  • Bästa håroljan för torrt hår - 9 fördelar med en silikonfri hårolja

    Bästa håroljan för torrt hår - 9 fördelar med en silikonfri hårolja

  • 20 presenttips till kvinnor och män: De bästa hårvårdsset och presentboxar

    20 presenttips till kvinnor och män: Bästa hårvårdsset och presentboxar

  • Shampoo mod hårtab

    Bästa schampo mot håravfall: Här är min rekommendation

  • Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

    Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

Se alla artiklar