Ultimat guide för psoriasis i hårbotten: Från symtom till naturliga behandlingarSe alla artiklar

Ultimat guide för psoriasis i hårbotten: Från symtom till naturliga behandlingar

Är du trött på att kämpa mot den irriterande klådan och de fallande flagorna som följer med det som kallas för psoriasis, och som verkar ha gjort din hårbotten till sitt permanenta hem? Oavsett om du har kämpat med psoriasis i hårbotten länge eller funderar på om dina nyuppkomna symtom faktiskt är psoriasis, så kommer vi att ta itu med det här.

Hantering av psoriasis i hårbotten kan vara en förvirrande resa, men var inte rädd. I den här artikeln kommer jag att gå in på djupet om psoriasis, från att klargöra symtom till att utforska olika behandlingar för psoriasis i hårbotten.

Även om medicinerna för psoriasis är många, finns det ett växande intresse i att använda naturliga metoder för att lindra och hantera mild hårbottenpsoriasis. Det finns flera naturliga botemedel och livsstilsförändringar som kan öppna dörrar till en potentiell lindring.

Så nu tar vi oss vidare och går in på detaljerna för att påbörja vår resa mot en gladare och hälsosammare hårbotten.

Innehållsförteckning

Förstå psoriasis i hårbotten

Psoriasis är ett kroniskt autoimmunt tillstånd som påskyndar hudcellernas tillväxtcykel, vilket leder till att flagor och fläckar bildas på huden, däribland hårbotten. Psoriasis karakteriseras av en ihållande klåda, rodnad och det utmärkande tecknet i form av flagiga eller skorpbildande fläckar.

Psoriasis i hårbotten har en påverkan som sträcker sig längre än bara de fysiska symptomen. Det är inte bara en besvärlig åkomma, den kan också påverka vardagen och den allmänna hälsan. Den kontinuerliga klådan och de synliga tecknen kan påverka självkänslan och göra socialt interagerande samt personlig självsäkerhet mer utmanande.

Du kanske undrar hur vanligt det här problemet är? Om du har psoriasis, så är du definitivt inte ensam. Studier har visat att psoriasis drabbar 2-3 % av befolkningen, och att ungefär hälften av dem med psoriasis upplever det i hårbotten.

Symtom på hårbottenpsoriasis

Scalp Psoriasis Symptoms

Hur vet man att symtomen verkligen är psoriasis och inte bara är på grund av en torr hårbotten eller mjäll? Nedan finns de vanligaste tecknen på psoriasis i hårbotten:

 • Flagor eller fjällande fläckar: Förekomsten av silvervita flagor eller fjällande fläckar i hårbotten är ett synligt tecken på psoriasis. Dessa missfärgade, skorpaktiga plack uppstår vanligen kring hårfästet, pannan, nacken och öronen. Hudfläckarna är det kännetecknande tecknet på psoriasis.
 • Klåda: Vissa personer med psoriasis i hårbotten upplever klåda i hårbotten, vilket ofta är ihållande och kan påverka dagligt välbefinnande avsevärt.
 • Rodnad (erytem): Uppkomsten av röda fläckar i hårbotten är ett annat utmärkande tecken som indikerar på ökad inflammation.
 • Torrhet och irritation: Psoriasis i hårbotten leder ofta till torrhet som orsakar irritation och en stram eller brännande känsla i hårbotten.
 • Håravfall: Även om psoriasis i hårbotten inte i sig orsakar håravfall i sin natur, kan kraftigt kliande, intensivt pillande på flagiga områden, hårda behandlingar och den tillhörande stressen bidra till tillfälligt håravfall.

Förståelse för dessa symtom är avgörande för en tidig upptäckt och effektiv behandling av psoriasis i hårbotten. Det är dock av lika stor vikt att man särskiljer hårbottenpsoriasis från andra liknande tillstånd i hårbotten.

Att särskilja psoriasis i hårbotten från liknande tillstånd:

 • Mjäll: Båda tillstånden kan leda till flagig hud, men mjäll tenderar att producera mindre och mer diskreta flagor, vilka även är mindre i storlek. Flagor på grund av psoriasis är vanligtvis större och mer åt det silvriga hållet. Mjäll orsakas ofta av svamp, medan psoriasis är en autoimmun sjukdom.
 • Seborroisk dermatit: Detta tillstånd har likheter med psoriasis i hårbotten, däribland rodnad och flagor. Men flagor från seborroisk dermatit är vanligen oljiga och åt det gula hållet.
 • Eksem i hårbotten: Även eksem kan påverka hårbotten, men det tenderar att orsaka mer utbredd rodnad och inflammation, ofta tillsammans med ihållande klåda.

För korrekt diagnos på dina symtom rekommenderas det att kontakta läkare eller vårdpersonal.

10 Vanliga behandlingar för hårbottenpsoriasis

Först och främst är det viktigt att påpeka att psoriasis, även dess förekomst på hårbotten, är en kronisk sjukdom och att det inte finns något permanent botemedel. Det finns dock effektiva strategier för att hantera och minska symtomen av psoriasis i hårbotten, samtidigt som livskvaliteten i allmänhet förbättras. Att anamma ett holistiskt tillvägagångssätt med livsstilsförändringar, riktade behandlingar och en medveten vårdrutin är avgörande för att hantera psoriasis kroniska natur och främja långsiktigt välmående.

Här är några av de vanligaste behandlingarna och medicinerna som utgör grundstenarna i medicinsk behandling, särskilt för mer allvarliga fall av psoriasis i hårbotten.

 1. Topiska kortikosteroider: Dessa antiinflammatoriska mediciner hjälper med att reducera rodnad, klåda och inflammation i hårbotten. Topiska kortikosteroider finns i olika former, såsom kräm, salva och lösning.
 2. Topiska kalcineurinhämmare: Denna typ av medicin mot psoriasis reglerar immunsvaret och kan vara särskilt användbara på känsliga områden, såsom ansikte och hårbotten. De finns i form av kräm eller salva, och appliceras direkt på det drabbade området i hårbotten.
 3. Salicylsyrapreparat: Salicylsyra hjälper till att mjuka upp fjällande hud och främjar borttagning av dem, vilket medverkar till hanteringen av psoriasis i hårbotten. Salicylsyrapreparat finns ofta i schampon för psoriasis i hårbotten eller topiska lösningar. Dessa appliceras på hårbotten för att underlätta exfolieringen och avlägsnande av fjällande hud.
 4. Produkter med stenkolstjära: Stenkolstjära har antiinflammatoriska och antiproliferativa effekter som kan sakta ner tillväxten av hudcellerna. Denna traditionella behandling av psoriasis i hårbotten är ofta inkluderad i schampon, oljor och krämer som är framtagna för applicering i hårbotten.
 5. D-vitaminanaloger: Dessa syntetiska former av vitamin D bidrar till att reglera tillväxten av hudceller och kan vara fördelaktiga för att hantera symtomen på psoriasis i hårbotten. Dessa topiska lösningarna appliceras direkt på hårbotten.
 6. Systematiska mediciner: I allvarligare fall kan orala eller injicerbara mediciner skrivas ut för att reglera immunsvaret. Ha i åtanke att en medicin mot psoriasis ofta kan ha potentiella biverkningar.
 7. Biologiska substanser: Biologiska substanser riktar in sig specifikt på immunsystemets komponenter för att reducera inflammation associerad med psoriasis i hårbotten. Beroende på vilken sorts biologiska substanser det rör sig om, ges de vanligtvis via injektion.
 8. Ditranol: Ditranol hjälper till att normalisera DNA-aktiviteten i hudceller och hämmar den överdrivna tillväxten och utvecklingen av celler. Det finns i form av kräm, salva eller pasta som appliceras på hårbotten under en specifik tidsperiod innan det sköljs av.
 9. Topiska eller orala retinoider: Retinoider såsom topisk tazaroten eller oral acitretin hjälper till att normalisera hudens cellväxt. Orala retinoider övervägs ofta enbart i behandlingen av allvarligare fall av psoriasis i hårbotten.
 10. Fuktgivande och mjukgörande produkter: Även om de inte är behandlingar i sig, kan regelbunden användning av oljor eller fuktgivande och mjukgörande produkter hjälpa till att lindra torrhet och klåda samt komplettera andra behandlingar av psoriasis i hårbotten.

Observera att valet av behandling beror på tillståndets allvarlighetsgrad, individuell respons och medicinsk historia. Det är av största vikt att konsultera en dermatolog för att avgöra vilket tillvägagångssätt som lämpar sig bäst och säkerställer effektiv hantering av psoriasis i hårbotten.

I nästa avsnitt kommer jag att utforska den fascinerande världen av naturliga behandlingar, vilka ger ett holistiskt perspektiv på vård av psoriasis i hårbotten. Dessa kompletterar de medicinska behandlingarna och fungerar som huskurer mot hårbottenpsoriasis.

7 Naturliga behandlingar av psoriasis

Natural Remedies for Scalp Psoriasis

Aloe Vera

Aloe Vera besitter antiinflammatoriska egenskaper som ger lindring mot klåda och rodnad, vilket gör den till en bra naturlig behandling av psoriasis i hårbotten.

Applicering: En aloe vera-gel kan vara en bra huskur mot psoriasis i hårbotten. Applicera den direkt på hårbotten och låt verka en stund innan du sköljer av. Alternativt kan du välja skonsamma produkter för hår och hårbotten som är rika på aloe vera för att lindra symtomen på psoriasis i hårbotten.

Havre

Havre har lugnande egenskaper som kan lindra klåda och irritation.

Applicering: Gör en havrepasta genom att mixa finmald havre med vatten och applicera i hårbotten. Skölj av noggrant efter en kort stund. Alternativt kan du söka efter produkter såsom schampo för psoriasis i hårbotten, som tagits fram med havreextrakt.

Tea Tree-olja

Tea Tree-olja har antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper som assisterar i minskandet av inflammation.

Applicering: Späd ut tea tree-olja med en så kallad carrier olja och massera varsamt in i hårbotten. Låt verka en kort stund innan du sköljer av. Precis som med alla eteriska oljor rekommenderar jag att du först utför ett lapptest på ett litet område. Alternativt kan du använda produkter som varsamt tagits fram för att innehålla precis rätt mängd av tea tree-olja för en säker men effektiv behandling.

Salt från döda havet

Salt från döda havet är känt för sina behandlande egenskaper på grund av dess rika innehåll av mineraler som magnesium, kalcium och kalium, och det har hyllats för sin potential att lindra klåda och reducera inflammation.

Applicering: Oavsett om det används genom ett dedikerat schampo eller hemmabehandling, kan det ge varsam exfoliering, främja borttagning av fjällande hud och reducera inflammation.

Talltjära

Precis som stenkolstjära, hjälper naturlig talltjära att sakta ner tillväxten av hudceller och reducera inflammation.

Applicering: Ingrediensen finns i många schampon mot psoriasis i hårbotten eller topiska lösningar och appliceras enligt anvisning för effektiva resultat.

Olivolja

Olivoljans fuktgivande egenskaper kan lindra torrhet och reducera flagnande.

Applicering: Massera in oljan i hårbotten. Låt verka en stund innan du tvättar.

UV-ljus

Kontrollerad och måttlig exponering för solens UV-ljus kan sakta ner tillväxten av hudceller. Ha riskerna med exponering av UV-ljus i åtanke och applicera solkräm på områdena som inte är drabbade av psoriasis.

Applicering: Exponering av sol eller UV-lampor för fototerapi, under vägledning av vårdpersonal, kan övervägas.

Rekommendationer

De nämnda naturliga behandlingarna kan vara särskilt gynnsamma för mild psoriasis i hårbotten, och ge lindring av symtom samt främja en hälsosammare hårbotten. I allvarligare fall eller tillsammans med medicin mot psoriasis kan inkorporering av dessa naturliga behandlingar för psoriasis i hårbotten komplettera traditionella mediciner och erbjuda ett holistiskt tillvägagångssätt mot en bättre hårbottenhälsa.

Kom ihåg att individuell respons kan variera och att det är klokt att rådgöra med vårdpersonal innan du utför nya behandlingar, särskilt om du för närvarande är under medicinsk vård.

Psoriasisvänliga schampon

När det är dags att hantera psoriasis i hårbotten, är specialiserade schampon avgörande för att lindra och underhålla en hälsosam miljö i hårbotten.

Schampona som listas nedan är inte avsedda att ersätta primära behandlingar för psoriasis i hårbotten, men kan vara värdefulla som komplement för att hantera symtomen av mild psoriasis i hårbotten. Detta tack vare dess skonsamma formler, som är rika på lindrande och antiinflammatoriska ingredienser. Alla nämnda schampon är fria från silikoner, sulfater, mineraloljor och parabener, och är ekologiskt och veganskt certifierade. För dem med grövre symtom rekommenderas det att överväga specifika medicinska schampon.

Moisture Hero™ Shampoo – Djupt återfuktande schampo för torrt hår och torr hårbotten.

Huvudsakliga ingredienser för psoriasis i hårbotten: Aloe vera, glycerin, antiinflammatoriskt fläderblom och extrakt av teblad, jojobaolja och kakaofrösmör.

Ett fuktgivande val för torrt hår och torr hårbotten, är Moisture Hero™ Shampoo som är rikt på antiinflammatoriska ingredienser, som gör det till ett gynnsamt val för personer som handskas med psoriasis.

Instant Relief™ Dandruff Shampoo – Antimikrobiellt schampo för flagnande hårbottnar

Viktiga ingredienser för psoriasis i hårbotten: Tea tree-olja, aloe vera, glycerin och antimikrobiell dermosoft® decalact MB.

En produkt som tagits fram specifikt för mjäll och därför innehåller aktiva ingredienser är Instant Relief™ Dandruff Shampoo som även kan tillhandahålla lindring för dem som har psoriasis, tack vare dess antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper.

Split Fix™ Shampoo – Lugnande schampo för torra toppar och hårbotten

Viktiga ingredienser för psoriasis i hårbotten: Aloe vera, salt från Döda havet, havreextrakt och fuktgivande oljor.

Ett sulfatfritt schampo som tagits fram för torrt och skört hår med en tendens till kluvna toppar, är Split Fix™ Shampoo som är skonsamt och fuktgivande. Dess lugnande formula gör det passande för individer med psoriasis i hårbotten.

Curl Crush™ Shampoo – För dem med lockar och mild psoriasis i hårbotten

Viktiga ingredienser för psoriasis i hårbotten: Aloe vera, salt från Döda havet och glycerin.

Som skräddarsytt för lockigt hår, erbjuder detta detta varsamma low-poo schampo fukt och en finkänslig rengöring. Ett optimalt alternativ för dem som omfamnar sina lockar, däribland individer som handskas med mild psoriasis i hårbotten.

Grow Perfect™ Shampoo – Hårbottenstimulerande schampo vid håravfall och psoriasis

Viktiga ingredienser för psoriasis i hårbotten: Aloe vera, salt från Döda havet, glycerin och glukos.

Grow Perfect™ Shampoo är ett stimulerande schampo som balanserar hårbotten och har utvecklats med fokus på hårväxt. Det passar även dem som har psoriasis, tack vare dess lugnande och fuktgivande egenskaper.

Förbättra resultaten med schampon för psoriasis i hårbotten

Att uppnå optimala resultat med milda schampon mot psoriasis involverar ett holistiskt tillvägagångssätt som inkorporerar vård bortom schampoanvändning. Här kommer några experttips för att förbättra din upplevelse:

Använd alltid balsam

Det är av största vikt att du använder balsam för att bibehålla fukt i hårbotten och håret. En hårbotten med benägenhet för psoriasis drar nytta av den extra fukt som högkvalitativa balsam tillför.

Tips: Välj ett balsam som är lämpligt för din hårtyp och säkerställ att det kompletterar de fuktgivande effekterna från schampot. Scalp Delight™ Detox Conditioner är ett bra alternativ för torr och irriterad hårbotten tack vare sin lätta och lugnande formula som innehåller aloe vera och glycerin. Till skillnad från många andra balsam kan det appliceras säkert, även i hårbotten.

Massera med en varsam hårbottenborste i silikon

Att inkorporera en varsam massageborste för hårbotten kan hjälpa till att avlägsna flagiga och fjälliga fläckar. Massagen hjälper till att fördela schampot jämnt och främjar exfoliering.

Tips: Var försiktig och varsam när du använder borsten. Undvik att skrubba eller skrapa för kraftigt, då det kan förvärra symtomen på psoriasis i hårbotten. En varsam, cirkulär massage räcker för effektiva resultat.

Genom att integrera dessa tips i din hårvårdsrutin kan du optimera effekterna med schampon mot psoriasis i hårbotten. Kom ihåg att regelbundenhet är nyckeln, och att en varsam beröring räcker långt för att främja din hårbotten mot en förbättrad hälsa.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

8 livsstilsförändringar vid psoriasis

Lifestyle Changes for Scalp Psoriasis Management

Förutom specialiserade schampon och behandlingar spelar livsstilen en viktig roll i hanteringen av psoriasis i hårbotten. Överväg att införa följande metoder i din dagliga rutin:

Kostöverväganden

Att anta en antiinflammatorisk kost kan bidra till att hantera symtom på psoriasis i hårbotten. Lägg vikt vid frukt, grönsaker, fullkorn och omega-3-fettsyror samtidigt som du minimerar intaget av processade livsmedel. Det är också viktigt att se till att du dricker tillräckligt med vatten varje dag, eftersom en god vätskebalans stöder hudens hälsa, inklusive hårbotten.

Stresshantering

Stress är känt för att förvärra symtom på psoriasis i hårbotten. Utforska stresslindrande aktiviteter som meditation, yoga eller djupa andningsövningar för att främja ett känslomässigt välbefinnande.

Frekvent tvätt och återfuktning

Regelbunden schamponering hjälper till att förhindra ansamlingen av flagor, medan återfuktande bibehåller hårbotten återfuktad. Kom ihåg att välja sulfatfria och varsamma hårvårdsprodukter.

Undvik kända utlösare

Identifiera och undvik utlösare som förvärrar dina symtom på psoriasis i hårbotten. Detta kan inkludera specifika hårvårdsprodukter, miljömässiga faktorer eller kostval.

Upprätthåll en hälsosam livsstil

En hälsosam vikt, minimalt alkoholintag och upphörande av rökning bidrar till allmänt välmående, vilket potentiellt kan lindra symtom på psoriasis i hårbotten.

Undvik att pilla och klia

Motstå lusten att pilla eller klia i hårbotten då det kan leda till ytterligare irritation och skada. Välj varsamma tekniker för hårbottenmassage eller använd salicylsyra istället.

Överväg en kortare frisyr

En del individer tycker det är lättare att underhålla ett kortare hår, vilket gör det enklare att applicera och hantera behandlingar. Det kan förbättra effektiviteten på topiska lösningar och förenkla allmän vård. För inspiration kan du ta en titt på dessa trendiga korta frisyrerna.

Begränsa användningen av värmeverktyg

Överdriven värme från stylingredskap kan bidra till torrhet. Begränsa användningen av värmeredskap och välj lufttorkning och varsamma hårhanddukar när det är möjligt för att främja hårbottenhälsa.

Genom att inkorporera dessa livsstilsförändringar kan du skapa en stöttande miljö för hanteringen av psoriasis i hårbotten. Följdriktighet och ett holistiskt tillvägagångssätt är nyckeln till att vårda ditt allmänna välbefinnande och bibehålla en hälsosam hårbotten.

Medicinsk hjälp vid hårbottenpsoriasis

Sök medicinsk hjälp för psoriasis i hårbotten om du upplever något av följande:

 • Ihållande eller förvärrade symtom: När receptfria produkter som en huskur mot psoriasis i hårbotten inte ger lindring och symtomen består eller förvärras.
 • Stort obehag: Intensiv klåda, smärta eller obehag som kraftigt påverkar det dagliga livet.
 • Spridda eller nya symtom Din psoriasis har spridits till nya områden eller får nya och bekymrande symtom.
 • Svårt med dagliga aktiviteter: Psoriasis i hårbotten stör rutinaktiviteter som hårvård.
 • Emotionell påverkan: Emotionell stress, inklusive ångest eller självmedvetenhet, kräver professionell omsorg.
 • Tecken på infektion: Ökad rodnad, svullnad, värme eller dränering indikerar en potentiell infektion.
 • Biverkningar från behandlingar: Skadliga reaktioner eller biverkningar från behandlingar mot psoriasis i hårbotten kräver omedelbar tillsyn.
 • Graviditet eller amning: Konsultera en läkare innan du använder behandlingar om du är gravid eller ammar.

För ett tidigt ingripande och en personlig vårdplan bör du konsultera din läkare om du upplever ihållande utmaningar eller tvivel.

I vår undersökning av psoriasis har vi fördjupat oss i nyanserna av symtom på psoriasis i hårbotten och holistiska vårdmetoder. Jag har lyft fram naturliga kurer för psoriasis i hårbotten, specialiserade schampon för psoriasis i hårbotten och livsstilsförändringar. Oavsett om du inkluderar varsamma schampon i din rutin, utforskar naturliga huskurer för psoriasis i hårbotten eller söker medicinsk vägledning när det behövs, så kräver resan till en hälsosammare hårbotten en mångsidig strategi.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • Mjäll: Det försöker en torr, flagnande hårbotten berätta för dig!

  Mjäll: Det försöker en torr, flagnande hårbotten berätta för dig

 • Torr hårbotten? 9 tips för en kliande hårbotten

  Torr hårbotten? 9 tips för en kliande hårbotten

 • Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

  Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

Se alla artiklar