Torr hårbotten? 10 tips för att bli av med klåda i hårbottenSe alla artiklar

Torr hårbotten? 10 tips för att bli av med klåda i hårbotten

De flesta av oss har upplevt kliande hårbotten eller hårbottenproblem av ett eller annat slag någon gång i våra liv. Torr hårbotten som kliar, svamp eller kanske till och med psoriasis? Oavsett vad problemet är kan vi förmodligen lätt komma överens om att en extremt torr hårbotten kan leda till mycket oro, men lyckligtvis behöver behandlingen inte vara så komplicerad.

Kliar du ofta dig på huvudet? Att ha klåda i hårbotten är inget att skämta om! Som tur är finns det mycket du kan göra för att behandla en extremt torr hårbotten.

Läs vidare för att ta reda på orsakerna till en torr kliande hårbotten, så väl som de bästa hårbottenbehandlingarna jag valt ut. Dessutom kommer jag berätta om din klåda i hårbotten har orsakats av mjäll eller en annan orsak.

Innehållsförteckning

Vad är en klåda i hårbotten?

Din hårbotten är hud, så den kan drabbas av klåda precis som resten av din hud! Många av de faktorer som kan orsaka klåda på din kropp kan bidra till torr, kliande hårbotten: årstidsskiftningar, kost, allergier o.s.v. Dock kan hårbotten ha en del andra speciella orsaker som inte bara avser hårbottenområdet (mer om dem senare).

Vilka är symtomen på en torr hårbotten?

Det största symtomet på en torr hårbotten är klåda! Om du märker att du ofta kliar dig i hårbotten, kan det vara det. Vissa som har klåda i hårbotten har till och med sagts klia sin hårbotten i sömnen! Ett annat vanligt symtom på extremt torr hårbotten är att flagor faller av, vilket är anledningen till att det här tillståndet ofta förväxlas med mjäll.

Varför har jag en torr, kliande hårbotten?

Klåda i hårbotten uppstår när dess naturliga fuktbalans blir rubbad. En kliande hårbotten kan ha många orsaker, inklusive:

 • Ålder. Med åldern producerar huden färre naturliga oljor, blir torrare och kan leda till att det kliar i hårbotten.
 • Hormonella förändringar. På samma sätt kan hormonella förändringar (såsom klimakteriet) göra huden torrare och mer benägen att klia.
 • Stress. Stress orsakar inflammation, vilket kan leda till klåda i hårbotten. Stress kan även utlösa kliande receptorer, till och med om det inte är något fel på din hud! För att minska stressen kan du prova meditation, yoga och dagboksskrivande.
 • Ärftlighet. Om båda eller någon av dina föräldrar har torr hud, är risken större att även du får torr hud.
 • Temperaturförändringar eller årstidsskiftningar. Det här är den vanligaste orsaken till torr hårbotten som kliar på vintern. Att skifta mellan stora temperaturskillnader (såsom kall luft utomhus och varm inomhus) kan torka ut din hud.
 • Dålig kost. Om du inte äter rätt blandning av näringsämnen, kan klåda i hårbotten bli resultatet av det.
 • Rökning. Rökning orsakar inflammation och torkar ut huden, vilket kan leda till torr hårbotten.
 • Luftförorening. Luftförorening orsakar också inflammation och efterlämnar din hårbotten torr och kliande. Om du bor i ett område med mycket luftföroreningar är det extra viktigt att använda behandlingar mot torr hårbotten.
 • Allergier och irritation. Din klåda kan orsakas av en allergi mot något du äter eller en ingrediens i dina hårprodukter. Några vanliga ingredienser i hårprodukter är irriterande för huden och kan orsaka en kliande hårbotten.

När ska man oroa sig över klåda i hårbotten?

Så hur vet man om man bara har en torr hårbotten, eller om ens klåda i hårbotten är ett tecken på något allvarligare?

Om din hårbotten kliar så mycket att du får sår efter att ha kliat så är det dags att boka en tid hos din läkare.

Andra tecken på att du bör besöka en läkare inkluderar om du ser torra, flagnande fläckar. Det är tecken på att du har ett underliggande problem såsom mjäll, eksem eller psoriasis.

Mjäll vs. torr hårbotten som kliar och flagnar?

mjäll vs torr hårbotten

Vi ska gå in lite mer på mjäll, som ofta förväxlas med att ha torr hårbotten. Hur kan man avgöra om ens klåda i hårbotten orsakas av mjäll eller torr hårbotten?

 • Skillnad #1: Torr hårbotten orsakas av brist på sebum från hårbotten, medan mjäll orsakas av för mycket sebum. Den här typen av mjäll orsakas av seborriskt eksem. Andra tecken på seborriskt eksem är oljig, röd, flagnande hud.
 • Skillnad #2: Mjäll utlöses ofta av en svampinfektion, medan torr hårbotten utlöses mer av miljömässiga eller livsstilsmässiga faktorer.
 • Skillnad #3: Mjällflagor är större än flagorna från torr hårbotten. Dessutom är mjällflagor ofta fettiga och gula till utseendet, medan flagor från torr hårbotten vanligtvis är torra och vita.

Om du misstänker att du lider av mjäll är det ofta möjligt att behandla hemma med en produkt som utvecklats för detta problem, som ett antimikrobiellt mjällschampo. De två produkterna nedan är riktigt bra mot mjäll och kliande hårbotten och rekommenderas varmt.

För mer information om sulfatfria produkter som motverkar mjäll, läs allt om de bästa mjällshampon.

Behandlingar mot torr hårbotten: Bästa ingredienser

Den bästa behandlingen mot torr hårbotten som kliar kan vara en eller flera av de här hårbottenälskande ingredienser:

Aloe vera

Aloe vera-extrakt är bevisat för att minska hudinflammation tack vare dess lugnande enzymer, kolhydrater och växtsteroler.

Theobroma kakaofrösmör

Theobroma kakaofrösmör, även känt som kakaosmör är ännu en av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten som kliar. Kakaosmör är rikt på fettsyror som förser en extremt torr hårbotten med fukt. Dessutom skapar kakaosmör en skyddande barriär som bevarar fukt för att förhindra att klåda i hårbotten återuppstår.

Olivolja

Likt kakaosmör har även olivolja kraftfulla fuktgivande effekter. Olivolja är naturligt rik på vitaminerna A och E samt hydroxytyrosol som samtliga lindrar inflammation.

Kolloidalt havremjöl

Om du någon gång haft vattkoppor så är du förmodligen redan bekant med de hudlindrande egenskaperna från kolloidalt havre. Precis som kolloidalt havre lindrar klåda vid vattkoppor, så lindrar det även klåda i hårbotten.

Acaiextrakt

Tack vare dess rika innehåll av antioxidanter, växtsteroler, vitaminer, mineraler och fettsyror anses acai vara ett superlivsmedel. När det tillämpas på klåda i hårbotten så tillhandahåller acaiextrakt läkning och reparation. Acaiextrakt hjälper även till att skydda kliande hårbotten mot ytterligare irritation.

Blåbärsextrakt

Blåbärsextrakt har starka antiinflammatoriska och fuktgivande egenskaper, och det är därför det är ytterligare en av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten.

9 hälsosamma rutiner för torr hårbotten

Oavsett om du försöker lugna en kliande hårbotten eller förhindra klåda i hårbotten från första början, så kommer följande rutiner säkerställa en hälsosam hårbotten med fukt.

1. Förse din hårbotten med fukt

Förse din hårbotten med fukt

Först och främst ska du behandla din hårbotten med Grow Perfect™ Thickening Spray! Denna hårbotten behandling använder naturliga ingredienser för att lugna och lindra klåda i hårbotten. Dess ingredienser inkluderar aloe vera, havre och extrakt från olivolja, som du redan vet är några av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten! För bästa resultat, använd en till tre gånger i veckan.

2. Använd schampon som är mindre irriterande

Använd schampon som är mindre irriterande

Schampon med sulfater må löddra bra, men de kan även irritera din hud. Om du har klåda i hårbotten så överväg att byta till ett fuktgivande och sulfatfritt schampo som Split Fix™ Shampoo. Det här näringsgivande schampot kommer inte bara att förbättra din hårbottens tillstånd, utan även hjälpa till att stärka ditt hår med ekologiska växtextrakt och oljor. Tips: Hairlust har även en formula för tunt hår och lockigt hår!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

3. Anpassa ditt schampo-schema

Anpassa ditt schampo-schema

Även om du använder ett schampo för torr hårbotten så bör du inte tvätta håret för ofta, då det ger en uttorkande effekt. De flesta tycker att schamponering av håret två eller tre gånger i veckan är lagom. Om du tränar regelbundet kan du dock behöva schamponera ditt hår oftare.

Medan torrschampo kan hjälpa till att minska oljigt hår mellan tvättarna, så ska man ha i åtanke att torrschampo inte är ett faktiskt schampo. Det innebär att det inte avlägsnar smuts, överflödigt sebum eller produktansamlingar. Därför bör du även ha ett bra schampo för kliande hårbotten i ditt badrumsskåp.

4. Sänk temperaturen

Sänk temperaturen

Att duscha i ångande hett vatten känns härligt (särskilt på vintern!), men det är väldigt uttorkande för din hud och kan leda till att det kliar i hårbotten. När du tvättar håret så välj ”bara” varmt vatten istället. Det kanske inte är lika skönt, men din torra hårbotten kommer tacka dig!

5. Exfoliera din hårbotten

Exfoliera din hårbotten

En kombination av hårprodukter, död hud och sebum kan ansamlas i din hårbotten och bidra till irritation genom att kväva hårsäckarna. Lösningen? Gör en detox för håret för att avlägsna rester och låt dina hårsäckar andas!

En av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten är Scalp Delight™ Detox Scrub. Denna ekologiskt certifierade skrubb är gjord med rispulver som varsamt exfolierar en torr, kliande hårbotten. Samtidigt arbetar aloe vera-extraktet, myntoljan, havre-extraktet, blåbärsextrakt och acai-extraktet för att lindra klåda i hårbotten med kraftfulla antioxidantegenskaper.

För bästa resultat, använd tillsammans med Scalp Delight™ Detox Conditioner utvecklad för torr, kliande och fet hårbotten, tillsammans med en hårbottenborste!.

6. Prova oljor

Prova oljor

Om din hårbotten kliar så kanske du även har väldigt torrt hår. Hårbotten producerar sebum för att förse ditt hår med fukt och skydda det från att bli av med den. Men om din hårbotten inte producerar tillräckligt med sebum så kommer även ditt hår att drabbas. För att säkerställa att ditt hår har tillräckligt med fukt kan det vara fördelaktigt att använda en oljebehandling som Moisture Hero™ Hair Oil. Denna fuktgivande olja är formulerad med sex växtbaserade oljor och sheasmörestrar som alla innehåller vitaminer och hälsosamma fettsyror för att effektivt ge näring och återfukta torrt hår och hårbotten.

7. Sov dig till en mer hälsosam hårbotten

Sov dig till en mer hälsosam hårbotten

De flesta sover med örngott i bomull, men bomull är inte ett optimalt tyg till örngott. Varför? Bomull har nämligen grova fibrer som kan torka ut ditt hår och din hårbotten. Resultatet? En torr kliande hårbotten!

Prova istället Silky Bamboo Pillowcase som är tillverkat med mjuka och släta bambufibrer som inte irriterar en kliande hårbotten. Dessutom har bambu naturligt antibakteriella och antifungala egenskaper. Så om din klåda i hårbotten orsakas av en svampinfektion, så kan ett byte till ett örngott i bambu kanske hjälpa.

Tips: Hitta din favorit färg och matcha ditt örngott med ett påslakan i bambu, Silky Bamboo Duvet Cover. Finns i 8 olika färger!

8. Ge din hårbotten näring från insidan

Ge din hårbotten näring från insidan

Som jag sagt tidigare kan en dålig kost vara orsaken till klåda i hårbotten. För att förbättra din hårbottenhälsa så välj måltider med naturliga livsmedel med betoning på magra proteiner, hälsosamma fetter och mycket frukt och grönsaker.

Hårexperter rekommenderar särskilt att man ökar sitt intag av antiinflammatorisk omega-3 fettsyror som finns i lax, sardiner och linfrön. Fettsyror förbättrar hudens fukt från insidan och det är därför de fungerar så bra för att behandla en torr kliande hårbotten.

Det är även möjligt att en livsmedelsallergi bidrar till din hudinflammation. Exempelvis kan en del människor upptäcka att gluten eller mejeriprodukter kan leda till eksem. Om du misstänker att så är fallet kan du kontakta din läkare.

För att säkerställa att du har alla delar täckta för en hälsosam, välfuktad hårbotten, så kan du även överväga att ta vitaminer för håret som Hair Formula Gummies for Women. Detta tillskott innehåller hårbottenälskande ingredienser som jod, vitamin B12 och vitamin E. Dessutom är de gjorda av helt naturliga ingredienser så du vet att de är bra för dig. De finns också för män, och i tablettform om det passar dig bättre.

9. Drick mer vatten

Drick mer vatten

Till sist är en av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten som kliar helt enkelt att dricka mer vatten! Din hud använder vattnet du dricker för att hålla sig återfuktad och smidig. Så det är logiskt att du kan uppleva en extremt torr hårbotten om du inte dricker tillräckligt med vatten. Försök att dricka 2–3 liter vätska per dag där hälften fås via drycker och den andra hälften via maten.

Håravfall & torr hårbotten: Så hänger det ihop

Som tidigare nämnts är en torr, kliande hårbotten ett mycket vanligt problem som kommer under perioder av ens liv. Samma kan sägas om ett antal andra hår- och hårbottenproblem, såsom håravfall. Visste du att håravfall och klåda i hårbotten kan kopplas ihop? I själva verket kan håravfall vara ett direkt resultat av att hårbotten inte trivs. Tillfälligt håravfall kan eskaleras om du har infektioner i hårbotten, eksem, men också problem med torr hårbotten. Hälsan i hårbotten är A och O för dig att växa friskt och tjockt hår. Uppnå en hälsosam hårbotten tillsammans med Scalp Delight™ Bundle som tar hand om din hårbotten.

Om du upplever håravfall och att du tappar hår i samband med kliande eller torr hårbotten kan du andas ut. En djupgående behandling kan hjälpa till med symtomen och få ditt hår att väx tillbaka fint och friskt när problemet behandlas.

Jag hoppas att den här artikeln har lärt dig allt du behöver veta om vad som orsakar en kliande hårbotten och de bästa behandlingarna mot torr hårbotten som kliar.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

  Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

 • Detox schampo: så gör du en detox för håret

  Detox schampo: 4 fördelar med att göra en detox för håret

 • Det bästa mjällschampot: Bli av med en flagnande hårbotten

  Det bästa mjällschampot: Bli av med en flagnande hårbotten

 • Det bästa schampot för fettigt hår – Vad ska man titta efter?

  Det bästa schampot för fett hår – Vad ska man titta efter?

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

Se alla artiklar