Torr hårbotten? 10 tips för att bli av med en torr och kliande hårbottSe alla artiklar

Torr hårbotten? 10 tips för att bli av med en torr och kliande hårbotten

De flesta av oss har upplevt kliande hårbotten eller hårbottenproblem av ett eller annat slag någon gång i våra liv? Mjäll eller torr hårbotten, svamp eller kanske till och med psoriasis? Oavsett vad problemet är kan vi förmodligen lätt komma överens om att en irriterad hårbotten kan leda till mycket oro, men lyckligtvis behöver behandlingen inte vara så komplicerad.

Kliar du ofta dig på huvudet? Att ha klåda i hårbotten är inget att skämta om! Som tur är finns det mycket du kan göra för att behandla en torr hårbotten.

Läs vidare för att ta reda på orsakerna till en torr kliande hårbotten, så väl som de bästa hårbottenbehandlingarna vi valt ut. Dessutom kommer vi berätta om din klåda i hårbotten har orsakats av mjäll eller torr hårbotten.

Innehållsförteckning

Vad är en klåda i hårbotten?

Din hårbotten är hud, så den kan drabbas av klåda precis som resten av din hud! Många av de faktorer som kan orsaka klåda på din kropp kan bidra till torr, kliande hårbotten: årstidsskiftningar, kost, allergier o.s.v. Dock kan hårbotten ha en del andra speciella orsaker som inte bara avser hårbottenområdet (mer om dem senare).

Vilka är symtomen på en torr, kliande hårbotten?

Det största symtomet på en torr hårbotten är klåda! Om du märker att du ofta kliar dig i hårbotten, kan det vara det. Vissa som har klåda i hårbotten har till och med sagts klia sin hårbotten i sömnen! Ett annat vanligt symtom på torr hårbotten är att flagor faller av, vilket är anledningen till att det här tillståndet ofta förväxlas med mjäll.

Varför har jag en torr, kliande hårbotten?

En klåda i hårbotten uppstår när din dess naturliga fuktbalans blir rubbad. En kliande hårbotten kan ha många orsaker, inklusive:

 • Ålder. Med åldern producerar huden färre naturliga oljor och blir torrare.
 • Hormonella förändringar. På samma sätt kan hormonella förändringar (såsom klimakteriet) göra huden torrare och mer benägen att klia.
 • Stress. Stress orsakar inflammation, vilket kan leda till klåda i hårbotten. Stress kan även utlösa kliande receptorer, till och med om det inte är något fel på din hud! För att minska stressen kan du prova meditation, yoga och dagboksskrivande.
 • Ärftlighet. Om båda eller någon av dina föräldrar har torr hud, är risken större att även du får torr hud.
 • Temperaturförändringar eller årstidsskiftningar. Det här är den vanligaste orsaken till torr hårbotten på vintern. Att skifta mellan stora temperaturskillnader (såsom kall luft utomhus och varm inomhus) kan torka ut din hud. Se därför till att du kan ha ett schampo för torr hårbotten nära till hands.
 • Dålig kost. Om du inte äter rätt blandning av näringsämnen, kan klåda i hårbotten bli resultatet av det.
 • Rökning. Rökning orsakar inflammation och torkar ut huden, vilket kan leda till torr hårbotten.
 • Luftförorening. Luftförorening orsakar också inflammation och efterlämnar din hårbotten torr och kliande. Om du bor i ett område med mycket luftföroreningar är det extra viktigt att ha ett schampo för torr hårbotten.
 • Allergier och irritation. Din klåda kan orsakas av en allergi mot något du äter eller en ingrediens i dina hårprodukter. Några vanliga ingredienser i hårprodukter är irriterande för huden och kan orsaka en kliande hårbotten.

När ska man oroa sig över klåda i hårbotten?

Så hur vet man om man bara har en torr hårbotten, eller om ens klåda i hårbotten är ett tecken på något allvarligare?

Om din hårbotten kliar så mycket att du får sår efter att ha kliat så är det dags att boka en tid hos din läkare.

Andra tecken på att du bör besöka en läkare inkluderar om du ser torra, flagnande fläckar. Det är tecken på att du har ett underliggande problem såsom mjäll, eksem eller psoriasis.

Mjäll eller Torr hårbotten: Vad är skillnaden?

Vi ska gå in lite mer på mjäll, som ofta förväxlas med att ha torr hårbotten. Hur kan man avgöra om ens klåda i hårbotten orsakas av mjäll eller torr hårbotten? Så här avgör du skillnaden:

 • Skillnad #1: Torr hårbotten orsakas av brist på sebum från hårbotten, medan mjäll orsakas av för mycket sebum. Den här typen av mjäll orsakas av seborriskt eksem. Andra tecken på seborriskt eksem är oljig, röd, flagnande hud.
 • Skillnad #2: Mjäll utlöses ofta av en svampinfektion, medan torr hårbotten utlöses mer av miljömässiga eller livsstilsmässiga faktorer.
 • Skillnad #3: Mjällflagor är större än flagorna från torr hårbotten. Dessutom är mjällflagor ofta fettiga och gula till utseendet, medan flagor från torr hårbotten vanligtvis är torra och vita.

Om du misstänker att du lider av mjäll är det ofta möjligt att behandla hemma med en produkt som utvecklats för detta problem. De två produkterna nedan är riktigt bra för mjäll och irriterad hårbotten i allmänhet.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub
Snabbsäljande ⚡️

Hair & Scalp Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249,00 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush
Snabbsäljande ⚡️

Scalp Massage Brush

Hårbottenborste med mjuka silikonspikar för mild exfoliering och stimulering.

139,00 kr

Läs mer

før og efter Scalp Scrub

Behandlingar mot torr hårbotten: Ingredienser att titta efter

Den bästa behandlingen kan vara ett schampo för torr hårbotten eller en eller flera av de här hårbottenälskande ingredienser:

Aloe Vera

Aloe vera-extrakt är bevisat för att minska hudinflammation tack vare dess lugnande enzymer, kolhydrater och växtsteroler.

Theobroma Kakaofrösmör

Theobroma kakaofrösmör, även känt som kakaosmör är ännu en av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten. Kakaosmör är rikt på fettsyror som förser en torr hårbotten med fukt. Dessutom skapar kakaosmör en skyddande barriär som bevarar fukt för att förhindra att klåda i hårbotten återuppstår.

OLEA EUROPAEA FRUKTOLJA (Olivolja)

Likt kakaosmör har även olivolja kraftfulla fuktgivande effekter. Olivolja är naturligt rik på vitaminerna A och E samt hydroxytyrosol som samtliga lindrar inflammation.

Kolloidalt havremjöl

Om du någon gång haft vattkoppor så är du förmodligen redan bekant med de hudlindrande egenskaperna från kolloidalt havre. Precis som kolloidalt havre lindrar klåda vid vattkoppor, så lindrar det även klåda i hårbotten.

Acaiextrakt

Tack vare dess rika innehåll av antioxidanter, växtsteroler, vitaminer, mineraler och fettsyror anses acai vara ett superlivsmedel. När det tillämpas på klåda i hårbotten så tillhandahåller acaiextrakt läkning och reparation. Acaiextrakt hjälper även till att skydda klåda i hårbotten mot ytterligare irritation.

Blåbärsextrakt

Blåbärsextrakt har starka antiinflammatoriska och fuktgivande egenskaper, och det är därför det är ytterligare en av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten.

10 hälsosamma rutiner för torr hårbotten du bör använda

Oavsett om du försöker lugna en kliande hårbotten eller förhindra klåda i hårbotten från första början, så kommer följande rutiner säkerställa en hälsosam hårbotten med fukt.

1. Förse din hårbotten med fukt

Hydrate Your Scalp

Först och främst ska du behandla din hårbotten med vår Scalp Follicle Treatment & Volumizer! Denna hårbotten behandling använder naturliga skandinaviska ingredienser för att lugna och lindra klåda i hårbotten. Dess ingredienser inkluderar aloe-bladjuice och extrakt från olivolja, som du redan vet är två av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten! För bästa resultat, använd en till tre gånger i veckan.

Tips: Du kan skaffa alla produkter du behöver för att behandla en torr hårbotten (förutom ett schampo mot torr, kliande hårbotten) i Hairlusts Scalp Rehab Box! Scalp Rehab Box inkluderar Hair & Scalp Detox Scrub, Scalp Follicle Treatment & Volumizer, plus en Scalp Massage Brush. När de köps tillsammans sparar du dessutom 14%!

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Lugnande behandling mot kliande, torr hårbotten, berikad med RootBioTec™ mot håravfall.

299,00 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Rehab Box HairLust - Scalp Rehab Box
Spara 15%

Scalp Rehab Box

Exfoliera, stimulera och vårda din hårbotten med detta set! Passar alla hårtyper.

687,00 kr

579,00 kr

Läs mer

2. Använd schampon som är mindre irriterande

Use Less Irritating Shampoos

Schampon med sulfater må löddra bra, men de kan även irritera din hud. Om du har klåda i hårbotten så överväg att byta till ett fuktgivande och sulfatfritt schampo som Hair Growth & Repair Shampoo. Det här näringsgivande schampot kommer inte bara att förbättra din hårbottens tillstånd, utan även hjälpa till att stärka ditt hår med veganska mikroproteiner. Tips: vi har även en formula för män!

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Schampo för män mot håravfall, berikat med AnaGain ™ och ekologisk rosmarin.

229,00 kr

Läs mer

3. Anpassa ditt schampo-schema

Adjust Your Shampoo Schedule

Även om du använder ett schampo för torr hårbotten så bör du inte tvätta håret för ofta, då det ger en uttorkande effekt. De flesta tycker att schamponering av håret två eller tre gånger i veckan är lagom. Om du tränar regelbundet kan du dock behöva schamponera ditt hår oftare.

Medan torrschampo kan hjälpa till att minska oljigt hår mellan tvättarna, så ska man ha i åtanke att torrschampo inte är ett faktiskt schampo. Det innebär att det inte avlägsnar smuts, överflödigt sebum eller produktansamlingar. Därför bör du även ha ett schampo för torr hårbotten i ditt badrumsskåp.

4.Strunta i de dagliga stylingprodukterna

Strunta i de dagliga stylingprodukterna

Hårspray, vax, torrschampo och volympulver. Listan över stylingprodukter är lång. De flesta produkter i denna kategori består av hård kemi och kommer med tiden att byggas upp i håret, vilket gör att hår och hårbotten blir torra, och resultatet är en kliande hårbotten. För dessa kemiska produkter är det praktiskt taget omöjligt att tvätta ur håret med ett vanligt schampo.

Som tur är finns det alternativa produkter för dig som vill volym och fasthållt hår, men utan de tråkiga biverkningarna. Leta efter de ekologiska och naturliga alternativen på marknaden,t.ex. Hair Finishing Spray, undvik att använda för många produkter i vardagen och påminn dig själv om att "less is more" (mindre kan göra mer).

HairLust - Hair Finishing Spray HairLust - Hair Finishing Spray
Spara 20%

Hair Finishing Spray

Non-aerosol hårspray som ger håret medium stadga, struktur och glans.

229,00 kr

183,20 kr

Läs mer
HairLust - Hair Finishing Stick HairLust - Hair Finishing Stick

Hair Finishing Stick

Innovativ hårspray stick som håller flygigt babyhår på plats och tämjer friss.

139,00 kr

Läs mer

5. Sänk temperaturen

Turn Down the Temperature

Att duscha i ångande hett vatten känns härligt (särskilt på vintern!), men det är väldigt uttorkande för din hud. När du tvättar håret så välj ”bara” varmt vatten istället. Det kanske inte är lika skönt, men din torra hårbotten kommer tacka dig!

6. Exfoliera din hårbotten

Exfoliate Your Scalp

En kombination av hårprodukter, död hud och sebum kan ansamlas i din hårbotten och bidra till irritation genom att kväva hårsäckarna. Lösningen? Exfoliera din hårbotten för att avlägsna resterna och låt dina hårsäckar andas!

En av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten är vår Hair & Scalp Detox Scrub. Denna ekologiskt certifierade skrubb är gjord med aprikoskärnor som varsamt exfolierar en torr, kliande hårbotten. Samtidigt arbetar aloe vera-extraktet, myntoljan, havremjöl-extraktet, blåbärsextrakt och acai-extraktet för att lindra klåda i hårbotten med kraftfulla antioxidantegenskaper.

För bästa resultat, använd tillsammans med vår Scalp Massage brush! Denna hårbottenborste kan användas antingen när du masserar in schampot i duschen eller också efter duschen. De mjuka, flexibla borstspikarna ger en mild massage som en torr hårbotten kommer att älska!

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub
Snabbsäljande ⚡️

Hair & Scalp Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249,00 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush
Snabbsäljande ⚡️

Scalp Massage Brush

Hårbottenborste med mjuka silikonspikar för mild exfoliering och stimulering.

139,00 kr

Läs mer

7. Prova oljor

Try Oils

Om din hårbotten är extra torr så kanske du även har väldigt torrt hår. Hårbotten producerar sebum för att förse ditt hår med fukt och skydda det från att bli av med den. Men om din hårbotten inte producerar tillräckligt med sebum så kommer även ditt hår att drabbas. För att säkerställa att ditt hår har tillräckligt med fukt kan det vara fördelaktigt att använda en oljebehandling som Hair Strengthening & Protection Oil. Den här fuktgivande oljan ör utformad med ekologisk kokosnötolja, arganolja och apelsinkärnolja som samtliga innehåller vitaminer och hälsosamma fettsyror för att effektivt förse torrt hår med näring och fukt.

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunktionell hårolja som förbättrar hårets hälsa, glans och fuktbalans.

189,00 kr

Läs mer

8. Sov dig till en mer hälsosam hårbotten

Sleep Your Way to a Healthier Scalp

De flesta sover med örngott i bomull, men bomull är inte ett optimalt tyg till örngott. Varför? Bomull har nämligen grova fibrer som kan torka ut ditt hår och din hårbotten. Resultatet? En torr kliande hårbotten!

Prova istället vårt Pure Bamboo Pillowcase som är tillverkat med mjuka och släta bambufibrer som inte irriterar en kliande hårbotten. Dessutom har bambu naturligt antibakteriella och antifungala egenskaper. Så om din klåda i hårbotten orsakas av en svampinfektion, så kan ett byte till ett örngott i bambu kanske hjälpa.

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249,00 kr

Läs mer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå
Spara upp till 10%

Pure Bamboo Pillowcase, Blå

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249,00 kr

Läs mer

9. Ge din hårbotten näring från insidan

Nourish Your Scalp from Within

Som vi sagt tidigare kan en dålig kost vara orsaken till klåda i hårbotten. För att förbättra din hårbottenhälsa så välj måltider med naturliga livsmedel med betoning på magra proteiner, hälsosamma fetter och mycket frukt och grönsaker.

Hårexperter rekommenderar särskilt att man ökar sitt intag av antiinflammatorisk omega-3 fettsyror som finns i lax, sardiner och linfrön. Fettsyror förbättrar hudens fukt från insidan och det är därför de fungerar så bra för att behandla en torr kliande hårbotten.

Det är även möjligt att en livsmedelsallergi bidrar till din hudinflammation. Exempelvis kan en del människor upptäcka att gluten eller mejeriprodukter kan leda till eksem. Om du misstänker att så är fallet kan du kontakta din läkare.

För att säkerställa att du har alla delar täckta för en hälsosam, välfuktad hårbotten, så kan du även överväga att ta ett hårtillskott som Hair Growth Formula Gummies. Vårt tillskott innehåller hårbottenälskande ingredienser som jod, vitamin B12 och vitamin E. Dessutom är de gjorda av helt naturliga ingredienser så du vet att de är bra för dig. De finns också för män, och i tablettform om det passar dig bättre.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sockerfria tuggvitaminer för håret för män, rika på biotin, som vårdar håret.

349,00 kr

Läs mer

10. Drick mer vatten

Drink More Water

Till sist är en av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten helt enkelt att dricka mer vatten! Din hud använder vattnet du dricker för att hålla sig återfuktad och smidig. Så det är logiskt att du kan uppleva en torr hårbotten om du inte dricker tillräckligt med vatten. Försök att dricka 2–3 liter vätska per dag där hälften fås via drycker och den andra hälften via maten.

Håravfall & torr hårbotten: Så hänger det ihop

Som tidigare nämnts är en torr och kliande hårbotten ett mycket vanligt problem som kommer under perioder av ens liv. Samma kan sägas om ett antal andra hår- och hårbottenproblem, såsom håravfall. Visste du att håravfall och klåda i hårbotten kan kopplas ihop? I själva verket kan håravfall vara ett direkt resultat av att hårbotten inte trivs. Tillfälligt håravfall kan eskaleras om du har infektioner i hårbotten, eksem, men också problem med torr hårbotten. Hälsan i hårbotten är A och O för dig att växa friskt och tjockt hår. Uppnå en hälsosam hårbotten tillsammans med Scalp Rehab Box som tar hand om din hårbotten.

Om du upplever håravfall i samband med kliande eller torr hårbotten kan du andas ut. En djupgående behandling kan hjälpa till med symtomen och få ditt hår att väx tillbaka fint och friskt när problemet behandlas.

Vi hoppas att den här artikeln har lärt dig allt du behöver veta om vad som orsakar en kliande hårbotten, de bästa behandlingarna, och hjälpt dig avgöra om du har mjäll eller torr hårbotten.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

  Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

 • Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

  Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

 • Mjäll: Det försöker en torr, flagnande hårbotten berätta för dig!

  Mjäll: Det försöker en torr, flagnande hårbotten berätta för dig

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

  Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

Se alla artiklar