Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsamSe alla artiklar

Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

Om du har lockigt hår har du förmodligen hört talas om co-washing. Co-washing, eller balsamtvätt, är en metod för att tvätta håret med balsam istället för schampo. Det finns många saker att tänka på för att göra det rätt, så fortsätt läsa för att lära dig allt om co-washing.

Co-washing har blivit allt mer populärt, särskilt bland de med lockigt, vågigt eller krulligt hår. I det här blogginlägget ska jag gå igenom vad co-washing är, dess för- och nackdelar, vem som kan dra nytta av det, vilka hårtyper som kanske inte passar för det, skillnaden mellan low-poo schampo och co-wash, ingredienser att leta efter, och hur man använder co-wash, eller tvättbalsam som det även kallas.

Innehållsförteckning

Vad är en Co-Wash?

Co-washing är en metod för att tvätta håret med enbart balsam istället för schampo. Tanken bakom att tvätta håret med balsam är att de flesta schampon är för hårda för daglig användning på torra hårtyper som lockigt eller krulligt hår. Så, co-washing hjälper till att varsamt rengöra och återfukta håret samtidigt.

Det är viktigt att notera att inte alla balsam är lämpliga som co-wash produkter. Vissa balsam innehåller ingredienser, såsom silikoner, som kan skapa uppbyggnad på håret. När man gör en co-wash är det bäst att använda ett balsam speciellt framtaget för detta ändamål eller åtminstone ett som är silikonfritt och lätt.

Samtidigt som att tvätta håret med ett vanligt balsam kan vara ett utmärkt alternativ för lockigt hår, men en speciell co-wash produkt som t.ex. Curl Crush™ Co-Wash ger ännu bättre resultat. Denna produkt är framtagen speciellt för co-washing. Den är lättare än balsam och innehåller ingredienser som kan optimera rengöringsprocessen, vilket gör den till ett mer praktiskt val för de som vill testa co-washing. Dessutom kan ett co-washing balsam (tvättbalsam) hjälpa till att förhindra produktuppbyggnad och lämna dina lockar fräscha.

Behöver du hjälp med att hitta rätt produkt? Fortsätt läsa, för jag kommer att dela med mig ​​av mina tips för att hitta det bästa tvättbalsamet för lockigt hår.

För och nackdelar med co-washing

Som allt annat finns det för- och nackdelar med en co-wash. Så låt oss börja med fördelarna:

fördelarna med co-washing

1. Vårdar, ger näring och återfuktar håret samtidigt som det rengörs

Att tvätta håret med balsam tillföra fukt och glans till lockigt eller krulligt hår, som är särskilt utsatt för torrhet, matthet och skador.

2. En mildare rengöring

Traditionella schampon kan vara hårda mot lockigt hår och lämna det avskalat och torrt. En co-wash hjälper till att behålla ditt hårs naturliga oljor, vilket gör att det känns mjukare och mer hanterbart.

3. Förhindrar skador och friss

Eftersom co-washing är en skonsammare metod för att tvätta håret, kan det hjälpa till att undvika skador och friss.

Nu ska vi ta en titt på nackdelarna:

nackdelarna med co-washing

1. Det kan skapa produktuppbyggnad över tid

En co-wash kan skapa uppbyggnad på håret över tid, speciellt om du aldrig använder ett detox schampo. Denna uppbyggnad kan få håret att se trådigt och tunt ut.

2. Det är inte effektivt för alla hårtyper

Även om en co-wash kan vara bra för de med lockigt, torrt eller skadat hår, kan det finnas bättre alternativ för de med fett eller tunt hår. Dessutom kan de med hårbottenproblem som mjäll uppleva att det inte är tillräckligt effektivt för att rengöra hårbotten.

Vem kan dra nytta av co-washing?

Vem kan dra nytta av co-washing?

Att tvätta håret med balsam kan vara mycket fördelaktigt för de med lockigt, vågigt eller krulligt hår, eftersom dessa hårtyper tenderar att vara mer benägna att bli torra och skadade. Traditionella schampon kan vara för hårda för dessa hårtyper, vilket leder till torrhet och friss. En co-wash låter dig rengöra ditt hår utan att beröva det från dess naturliga oljor, vilket gör att lockarna känns mjuka, återfuktade och friska. (Tips: om du har lockigt hår, kolla in det här inlägget om de bästa produkterna för lockigt hår.)

På samma sätt kan de med torrt, grovt eller frissigt hår dra nytta av en co-wash. Dessa hårtyper tenderar att vara mer utsatta för skador och friss, och kan dra nytta av den extra fukt som co-washing ger. Dessutom kan tvättbalsam hjälpa till att ge näring och stärka håret, vilket gör det mer motståndskraftigt och mindre benäget att gå sönder.

High porosity hair är också väl lämpad för co-washing. Hår med hög porositet har luckor i yttre hårcellerna, vilket gör att fukt lätt släpps ut. Att använda en co-wash kan hjälpa till att täta dessa luckor och behålla fukt i håret, vilket leder till friskare, mer lätthanterliga lockar.

Co-washing kan vara ett bra alternativ för dig som gillar att tvätta håret ofta, till exempel om du tränar mycket. Att schamponera för ofta kan lämna håret torrt och skadat. Att tvätta håret med balsam låter dig skölja bort svett och talg utan att torka ut håret, vilket gör det till ett skonsammare alternativ för de som gillar att tvätta håret ofta.

Slutligen kan co-wash produkter vara till hjälp för de med torr hårbotten. Traditionella schampon kan vara hårda och torkande, vilket förvärrar torrhet och flagnande. Co-washing, å andra sidan, kan hjälpa till att lugna och återfukta hårbotten, vilket minskar torrhet och flagnande över tid.

Vilka hårtyper bör undvika co-washing?

Även om det kan vara bra för vissa hårtyper att tvätta håret med balsam, kan det finnas bättre alternativ för vissa. Till exempel kan de med fint, tunt eller rakt hår uppleva att det lämnar håret tungt eller fettigt. Dessutom bör de med fet, flagnande eller irriterad hårbotten undvika co-wash produkter och fokusera på att få hårbotten i balans först.

Om du har fett eller oljligt hår, kolla in det här inlägget som hjälper dig hitta ett schampo för fett hår.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Low-Poo Schampo vs. Co-Wash

Både low-poo schampon som Curl Crush™ Shampoo och co-wash-produkter är designade för att vara skonsamma mot lockigt hår och är vanligtvis fria från sulfater, silikoner, uttorkande alkoholer och mineraloljor. Båda produkterna är också Curly Girl-godkända. Det finns dock några viktiga skillnader mellan de två produkterna.

Low-poo schampon innehåller mer rengöringsmedel och ytaktiva ämnen (även om de är mycket skonsamma) än co-wash-produkter. De är designade för att ta bort smuts, rester och oljor mer effektivt, vilket ger en djupare rengöring.

Co-wash produkter, å andra sidan, är skapade för att mjuka upp och återfukta håret samtidigt som skonsamt rengör. De innehåller vanligtvis milda ytaktiva ämnen, fuktighetsbevarande ämnen och fuktgivande ingredienser som avokadoolja och aloe vera.

Många personer med lockigt hår gillar att använda både low-poo schampon och co-wash produkter och växla mellan dessa, för att hålla håret och hårbotten frisk och ren.

Så hittar du ett tvättbalsam för lockigt hår

De bästa co-wash produkterna är framtagna för att rengöra och mjuka upp håret samtidigt, och det är viktigt att leta efter specifika ingredienser som kan hjälpa till att uppnå detta. Här är några av de viktigaste ingredienserna att leta efter i ett tvättbalsam för lockigt hår:

 • Skonsamma ytaktiva ämnen – De bästa tvättbalsam för lockigt hår använder milda ytaktiva ämnen som är mindre djuprengörande än traditionella schampon. Ett populärt ytaktivt ämne som används i co-wash produkter är coco-glukosid, ett skonsamt, växthärlett rengöringsmedel som effektivt avlägsnar orenheter utan att beröva håret från dess naturliga oljor.
 • Fuktighetsbevarande medel – Fuktighetsbevarande medel är ingredienser som attraherar och behåller fukt. Glycerin är ett vanligt fuktbevarande medel som härledds från växter som används i balsamtvätt för lockigt hår. Det hjälper till att återfukta och mjuka upp håret, vilket gör det lättare att hantera och styla.
 • Fuktgivande och närande ingredienser – Balsamtvätt för lockigt hår bör också innehålla ingredienser som hjälper till att återfukta och ge näring till håret. Avokadoolja är en populär ingrediens, eftersom den är rik på fettsyror som hjälper till att återfukta och stärka håret. Aloe vera är en annan utmärkt ingrediens som kan hjälpa till att lugna och återfukta hårbotten samtidigt som den främjar en hälsosam hårväxt.
 • Stärkande och reparerande ingredienser – Några av de bästa co-wash produkterna innehåller stärkande och reparerande ingredienser, som Anagain™. Anagain™ är en patenterad ingrediens som härledds från ärtgroddar som kliniskt visat sig öka hårets täthet och tjocklek. Som ett resultat kan det hjälpa till att stärka håret och förhindra skada samtidigt som det främjar en hälsosam hårväxt.

När det kommer till att köpa det bästa tvättbalsam för lockigt hår bör du undvika vissa ingredienser som kan leda till produktuppbyggnad och förhindra en ordentlig hår- och hårbottenrengöring. Här är några ingredienser att undvika i ett tvättbalsam för lockigt hår:

 • Silikoner – Silikoner finns ofta i hårprodukter, eftersom de skapar en barriär på håret som hjälper till att förhindra fuktförlust och ge glans. Men de kan också leda till uppbyggnad över tid, vilket gör det svårt för andra produkter att penetrera hårstrået. Därför är det viktigt att välja en produkt fri från silikoner eller andra ingredienser som slutar på -cone, -conol eller -siloxane. För att lära dig mer om varför du bör undvika silikoner, läs den här artikeln om silikonfritt schampo och balsam.
 • Tunga produkter med hög oljehalt –Även om oljor kan gynna torrt hår, kanske tunga produkter med högt oljeinnehåll inte fungerar bra som co-wash. De kan tynga ner håret och göra det svårt att rengöra ordentligt. Leta istället efter lätta, vattenbaserade produkter som innehåller nyttiga ingredienser men som inte lämnar tunga, feta rester.

Så använder du en co-wash: Steg-för-steg

Att lära sig hur man använder en co-wash är annorlunda från att använda ett traditionellt schampo, men det är fortfarande lätt att göra med följande steg-för-steg-guide.

Hur man använder Co-Wash Steg 1: Blött hår

Börja med att blöta håret ordentligt i duschen. Se till att ditt hår är ordentligt blött för att säkerställa att tvättbalsamet lätt kan spridas i håret.

Hur man använder Co-Wash Steg 2: Applicera Co-Wash Produkt

Det är viktigt att applicera det som ett schampo och fokusera på hårbotten, snarare än hårtopparna.

Hur man använder Co-Wash Steg 3: Massera väl

Massera din hårbotten och håret försiktigt med fingertopparna i en minut eller två. Tvättbalsam innehåller inte skummande medel som schampon, så det är nödvändigt att arbeta in produkten i håret manuellt. Eller ge fingrarna en paus genom att använda en Scalp Delight™ Scalp Massage Brush, som har mjuka silikonpiggar som skrubbar och exfolierar samtidigt som det ökar cirkulationen till rötterna.

Hur man använder Co-Wash Steg 5: Skölj noggrant

Se till att skölja håret noggrant med ljummet vatten för att undvika att lämna kvar några rester.

Hur man använder Co-Wash Steg 5: Upprepa

Beroende på hur mycket uppbyggnad du har i ditt hår kan du behöva upprepa processen för att få bästa resultat.

Hur man använder Co-Wash Steg 6: Balsam

Efter att ha använt ett tvättbalsam för lockigt hår kan du följa upp med en hårmask som Curl Crush™ Hair Mask eller ett balsam som Curl Crush™ Conditioner för att hålla hårets längder återfuktade, speciellt om du har lockigt eller krulligt hår.

Hur man använder Co-wash Steg 7: Styla

När du har sköljt håret kan du styla håret som vanligt. Om du har lockigt hår rekommenderar jag att applicera Curl Crush™ Defining Cream, Gel eller Mousse för att få fram dina lockar. Låt håret lufttorka, eller använd en hårtork med lock-munstycke för att torka håret om det behövs.

Genom att följa dessa enkla steg kan du effektivt använda en co-wash för att rengöra ditt hår. Kom ihåg att välja en co-wash som innehåller rätt ingredienser för att hjälpa dig att uppnå bästa resultat.

Tips för att använda en co-wash

Här är några ytterligare tips och tricks för att använda en co-wash:

 • Börja på ny kula – Om du har använt hårprodukter med tunga silikoner eller oljor är det bäst att djuprengöra håret med en produkt som Scalp Delight™ Detox Scrub eller ett annat djupgörande schampo innan du påbörjar en co-wash rutin. Detta kommer att hjälpa till att ta bort all ansamling och förbereda ditt hår för co-washing.
 • Snåla inte med produkten – Som nämnts tidigare innehåller tvättbalsam inte skummande medel som traditionella schampon, så du måste använda mer produkt än du är van vid.
 • Experimentera med frekvens – Hur ofta du ska använda en co-wash varierar från person till person. Vissa personer kan behöva tvätta håret med balsam varannan dag, medan andra kanske bara behöver göra det en gång i veckan. Vissa tycker om att tvätta sina lockar med ett low-poo schampo en gång i veckan och fräscha upp håret en eller två gånger under veckan med en co-wash. Experimentera med olika frekvenser för att se vad som fungerar bäst för dig. Oavsett din rutin rekommenderar jag att du använder ett djuprengörande schampo minst var 10-14:e dag för att undvika ansamlingar.
 • Använd en handduk i bambu – Efter du har tvättat ditt hår, använd en bamboo towel för att försiktigt tappa överflödigt vatten från håret. Detta kommer att hjälpa till att minska friss och skada jämfört med att använda en traditionell handduk.
 • Skydda ditt hår om natten – Att sova på ett silke eller bamboo pillowcase eller att använda en sovmössa i silke kan hjälpa till att skydda ditt hår från att gå sönder och bevara dina lockar.

Genom att följa dessa tips och tricks kan du säkerställa att din co-wash rutin är effektiv och fördelaktig för ditt hår.

Sammanfattningsvis kan co-washing vara ett bra alternativ för dig som söker ett skonsamt rengöringsalternativ till traditionell schamponering. Du kan få rent, återfuktat och friskt hår genom att välja den bästa co-wash produkten med rätt ingredienser och följa rätt användningsteknik. Kom ihåg att ta hänsyn till din hårtyp, porositet och individuella behov när du väljer rätt produkt, och ha tålamod när du tar reda på vad som fungerar bäst för dig. Med de tips och tricks som beskrivs i det här inlägget kommer du att vara på god väg mot en framgångsrik co-wash rutin som lämnar dina lockar friska och återfuktade.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

 • Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

  Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

 • Hårgele för lockar: Hur man får definierade lockar

  Hårgele för lockigt hår: Hur man får definierade lockar

 • Detox schampo: så gör du en detox för håret

  Detox schampo: 4 fördelar med att göra en detox för håret

Se alla artiklar